Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, но да са с две тоалетни

По-младите хора предпочитат жилища ново строителство
23 юли 2024 07:00, Елка Василева
77
Търсят се двустайни и тристайни апартаменти, но да са с две тоалетни
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често купувачите на имоти търсят двустайни и тристайни апартаменти, но с една особеност - с две тоалетни, разказаха брокери. Когато в един имот има деца и всички рано сутрин за много кратко време трябва да се приготвят за училище и за работа, наличието на втори санитарен възел е огромно предимство, пише „Труд“.

При покупка на апартамент за живеене хората предпочитат тристайни, които са завършени или поне имат Акт 14, за да могат да бъдат финансирани от банките. Сега преобладаващата част от сделките са с имоти за живеене. Преди няколко години, в периода на рекордна инфлация, голяма част от покупките на имоти бяха с цел инвестиция. Сега също много хора купуват имоти, за да вложат парите си и да печелят, като ги отдават под наел или като ги продадат след време на по-висока цена. Но делът на инвестиционните сделки е по-малък.

Когато хората купуват имот, за да живеят в него със семейството си, правят и по-малко компромиси по отношение на изложение, етаж, локация и достъп до градски транспорт. Купувачите държат изключително много на качеството на новото строителство. Често те сами проверяват кой е строителят на новата сграда, за да преценят дали да му се доверят.

Лихвените проценти на банките продължават да са ниски, което е стимул за пазара на имоти. Много хора предпочитат да купят имот сега, како вземат кредит, защото знаят, че след години цените ще бъдат още по-високи.

По-младите хора предпочитат жилища ново строителство, докато панелните апартаменти се купуват най-вече с цел инвестиция. Цените на панелните жилища често са по-ниски от тези на новите луксозни сгради. Затова инвестицията в панелка може да бъде изплатена по-бързо чрез отдаването на апартамента под наем. Често старите апартаменти вървят с някакво обзавеждане, което новият собственик може да запази при отдаването им под наем, което също е предимство.

Същевременно при покупката на дом за семейството хората искат цялата сграда да бъде привлекателна, средата около нея да бъде добра, не искат да им се налага да сменят тръбите в банята или електроинсталацията. Затова повечето купувачи се насочват към новото строителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Втората тоалетна е голямо удобство,но масово се проектират дори тристайни апартаменти/с две спални/,които са само с една тоалетна. Социалистическите,тристайни панелки са с две тоалетни.Такива архитекти трябва да си късат дипломите.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната безсмислена и измускана от пръстите статия на тази госпожа. ЗЕлка ли е калкулатор ли е не знам, ама тази "журналистика" показва какви некадърници са останали в БГ.
43
1
 
7
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 месец
Панелките са трън в очите на новото некачествено строителство. Обаче е публична тайна, че панелките предлагат просторни жилища с реална квадратура, добри локации с междублоково пространство с паркинги и градинки, на сравнително добра цена. Само като се сетя, че част отнай- новото стоителства е с такса поддръжка и много ме напушва на смях. Ново стоителство ли? Дръжте си го!
42
0
 
5
 
! Отговори
Шпакловка и замазка? преди 1 месец
11000 EUR/m2 - някъде пикова цена сигурно. Но иначе в големите градове в момента цените се колебаят около 3-4-5 хил.евро на квадратен метър. Например една от двете най-скъпи провинции офертни средни цени за второ тримесечие на 2024: гр. Карлсруе 3970 евро кв.м, гр. Улм 3737 евро на кв.м, един от най-скъпите градове Щутгарт 4721 евро на кв.м. Както казах - това са цени в една от двете най-скъпи провинции. В останалите провинции цените са по-ниски. Това е истинското положение на нещата.
41
2
 
10
 
! Отговори
Тишо преди 1 месец
Най ми е забавно когато чуя някой ипотекар, че си е купил "собствено жилище". Още повече, че един такъв образ преди 10 години взе жилище в някакъв нов комплекс около Константин Величков. Та ми се хвали колко добър избор бил това, защото ей го виж сега колко поскъпнали имотите. Да, де ама с лихвичката и застраховката, това жилище в края на периода струва х 2.5. Не, не добра сделка било. Щяло да остане за децата. Те децата, обаче емигрираха в Белгия и не мислят да се връщат.
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашио цял живот при мама и тати в панелката на баба, ръководител смяна в консервената фабрика в Костинброд. Партийка. Дала кутийката на бездарните ТКЗС-ари, които ремонт последно са правили 92ра голЕмия снЕг. Нашио коментира ли коментира цените на имотите, а он работи за 3000лв. да кара хляба сутрин из кварталните магазини в софийското гето. Най-голямата му покупка в живота- 10-годишно БМВ 12та употреба от Италия, което купил като продал на стринка си нивите.
39
5
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 1 месец
Само да вметнем, че апартамент в ХУБАВ квартал в голям град в Германия НЯМА за 3000Е м2. Започват от 11000 нагоре. Мерси.
38
3
 
3
 
! Отговори
мен преди 1 месец
Купували сега щото знаели че ще са по-скъпи после..... еее като много знаят после ще плачат
37
8
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 1 месец
Ако ще изплащаш едно жилище 20-30 години, то то НЕ е за теб. Нормалните хора изплащаме за 5-7 години и айде следващо, а предишното- под наем. Ако си по-находчив, можеш да вземеш и 10 накуп и да препродадеш- също изгодна инвестиция. Или направо под наем. Но както казах по-долу- беше, каквото беше. В момента е неизгодно да се купува. Изгодно е да се дава под наем, защото чакащите да се пукне балонът вече нямат пари и снасят яко наеми.
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Апартамент без 2 тоалетни не знам кой би купил, освен ако не е за 1во жилище на млада двойка или за даване под наем на някой млад, започващ сега самостоятелния си живот, човек. Относно това, което се търси- който купил, купил- 20 години чакачите чакат да се спука балонът. Натрупахме със жена ми сума ти имоти, няма смисъл повече, носят сериозен (над 30к месечно чисти) доход, който отива в други инвестиции. Сега е скъпо и не си струва имот, освен ако не е къща до големия град в някой красив район.
35
2
 
7
 
! Отговори
Шпакловка и замазка? преди 1 месец
Съзнаваме ли въобще каква панелна катастрофа предстои? Ще стане това, което стана с държавните финанси през 90-те. Ама този път няма да са пари, а бетонни панелни комплекси, които са строени изключително некачествено и никога не са инспектирани и съответно ремонтирани. Защо подценяваме силата на природата? Водата дълбае скалите. Защо си мислим, че нашите панелки са устойчиви на септемврийските дъждове, на температурните разлики лято-зима (от -20 до +40 градуса) и т.н. Има ли блок, който не тече?
34
1
 
8
 
! Отговори
Кървавия барман преди 1 месец
Пирът свърши. Време е за сметката. Който няма пари, а е поръчвал като лорд, да му мисли!
33
1
 
8
 
! Отговори
Шпакловка и замазка? преди 1 месец
Говорят ни за панелки. 1500 евро на кв.м. Примерно. Добре де, експлоатационният срок на панелки е към края си. Трябва да бъдат инспектиран и когато това стане (а то все някога ще стане) ще се окаже, че трябва да се прави саниране (ама истинско саниране - подновяване на заварки и т.н.). Това са огромни разходи. Кой ще ги поеме? Кога? Какво ще стане, ако утре общината ти запечата блока, защото е опасен за живеене? Имаш да изплащаш кредит. Обаче вече не можеш да живееш в панелката. Какво ще правиш?
32
0
 
9
 
! Отговори
Шпакловка и замазка? преди 1 месец
А как е в България - няма смисъл да пиша, всички знаем. Това, което става при нас, противоречи на всякаква здрава логика. Следвателно в временно и рано или късно ще се сгромоляса. Търпение, приятели мои, търпение. Ще пукне и този балон. Както пукна балонът на социализма. Е, трябваха му наистина 45 години. Но рано или късно всичко, което противеречи на здравата логика, отива по дяволите. Да се знадяваме, че сега няма да чакаме 45 години.
31
3
 
14
 
! Отговори
Шпакловка и замазка? преди 1 месец
Как е в Германия: когато купуваш, плащаш да речем 3 хил.евро на кв.м. в голям град. Обаче: 1. Локация - все тая, така или иначе всички квартали са отлично уредени и транспортът ти е перфектен. 2. Тези 3 хил. на кв. са наистина 3 хил. на кв. (става въпрос за истинска чиста жилищна площ). 3. Качеството на строежа е гарантирано. 4. Имаш гарантиран мижав лихвен процент по кредита (програма на всяка провинция). 5. Ако закъсаш с парите, има държавна помощ - държавата ти плаща до някъде ипотеката.
30
2
 
13
 
! Отговори
Циник преди 1 месец
Учете се да ядете тухли и бетон, че вече е пълно с "милионери" , с по няколко апартамента, които не могат да си купят гуми на колите.
29
2
 
5
 
! Отговори
. преди 1 месец
В европата си имат тоалетна за всеки ден - понеделник, вторник.... и т.н... неделя. А ние тука се мъчим с по една. Срам!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При такава статия, явно играта е приключила....
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балонът си е балон. Има много нови сгради които си стоят празни или с по 1 зает апартамент на етаж. Новите хазяи си мислят, че само ще получават пари а наемателите им са поддържащ персонал, които няма да амортизират собственността. Но 4 и 5 стайни апартаменти, които са само с една ***-тоалетна, са смешни.
26
3
 
21
 
! Отговори
Проф.Петров преди 1 месец
По цял свят лихвите по ипотеките са от 4% нагоре,в САЩ дори над 8, сал в *** ...2 процента,а по депозитите...сал кръгла 0- чка!? Това ако не е БАЛОН...ЗДРАВЕ МУ КАЖИ..