Гърция ни стана като у дома си - имоти, на работа, за по кафе

Румен Драганов: Вътрешният туризъм в страната е по-силен
24 юли 2024 19:50, Елка Василева
84
Гърция ни стана като у дома си - имоти, на работа, за по кафе
Снимка: архив, БГНЕС

„Има увеличение на българските туристи в Гърция. Ако погледнем предпандемичната година, ние сме имали около 1,4 млн. отишли, а за миналата година са 1,8 млн. общо. Една част от тях – около 400 хиляди, отиват за работа там. Другите имат имоти там, имат интереси, някои отиват само за уикенда, други за по едно кафе. Гърция ни стана като у дома си“, казва проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред bTV.

Според него от началото на годината се движим с малко над 19% над нивата от 2019 г. – тоест предпандемичната година и така се очертават да бъдат и следващите месеци. Очаква се тази година да завърши с 13 млн. влезли в страната чуждестранни посетители, като най-много от тях са румънци.

А от Гърция към България влизат 1,2 млн. души. За километричните опашки на границата с южната ни съседка проф. Драганов направи сравнение със създаването на граничен пункт и на Черноморието у нас.

„Ако сложим един граничен пункт и у нас, тогава ще видим опашката и за българското Черноморие. Защото ние като казваме, че в Гърция са отишли 1.8 млн. хора, общо около 8,5 млн. излизат извън България годишно, а в страната пътуват над 24 млн. Тоест, вътрешният туризъм е по-силен“, каза той.

По думите му в българския туризъм работят 360 хиляди души или 57 професии.

„Това включва, като се започне от стюардеси, екипажи, граница, полиция, съпътстващите бизнеси, магазинната мрежа, обслужването – това са огромни числа. Тези, които идват от чужбина, са някъде 7 хиляди – някак не е толкова голямо числото“, обясни той.

А от една седмица вече сме стигнали „върха на сезона“ – това са най-високите цени в летния сезон.

„Някой, ако не иска да плаща тези високи цени, можеше преди месец да ползва с 30% по-евтини, а през май с 50% по-евтини, също и септември ще има едно значително намаление, което ще тръгне някъде след 23 август. Всеки може да избере цената, която иска“, каза проф. Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки си ходи кой където иска и може. Гърците успяха да привлекат не само българи.
21
6
 
13
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
До Грчия. Ами пич кефа цена няма както има един лаф. В края на краищата всеки си харчи парите ,както намери за добре. Аз имам стандарти и винаги съм имал ,съответно почивам в Гърция или други средиземноморски държави. В България ,ако почивам си взимам къща за месец и долу горе се въртя покрай нея. Не ми се сблъсква с масата. Работя здраво и живея както искам. Един живот живея,дали е фалирала ? Ами ти си жив умрял и какво от това ?
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хелас се преважда гза на ада на англ.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изобщо не ме интересува измисленият туризъм тук, вместо разтоварване само нерви. Където да мръднеш дори при съседите гледат на теб като човек и се прибираш доволен. На кой Гърция му е по-близо или Турция, Румъния Сърбия. Точно като за уикенд. По-дълги почивки пак там или където можеш да си позволиш. За мен на нашето море е скъпо, опасно за здравето с ужасно обслужване. А този, който работел само за да си покрие разходите - ами да направи нещо. Ако пътуване не може да си позволи, то в БГ съвсем.
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двустаен в Иван Вазов или спретната къща на Бяло Море. Изборът беше лесен :)
17
8
 
20
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Аз не един ,а два имота имам в Гърция. Единия под наем го давам другия ,за приятелски семейства ,за наще да ходят и съответно аз и жената сме там всеки уикенд. Кеф да ти е ,отидеш до селото купиш си зеленчуци и плодове от двора. Вземеш хубаво месо ,прясно. Всичко е на супер цени ,качеството на обслужване е на световно ниво. Какво да правя в България ? Там само правя пари ,правя си врътките да си спонсорирам хобитата. Какво ми дреме ,че голяма част си бъркат в носа?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исках да напиша наема за къмпинга да инсталираш каравана в близките до България плажове е 1000 евро за година. Ако подпишеш договор за по-дългосрочно има отстъпки.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много каравани има вече на българи в Гърция. По 1000 евро е наема да оставиш каравана в Гърция. Един колега има каравана и ходят на риба с други колеги почти всеки петък, до неделя.
14
9
 
29
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Тази година взех апартамент за 2 месеца в Солун и цяла лято съм там другата ще си взема за 3-4 месеца и ще се върна за ските . Миналата година във Варна много лоша храна.. Няма да стъпя повече в града на Сектата на Сциентологията.. Този район е сектански - Дънов , руската Секта Анастасия са все там .. а сега и измамниците от сциентологията.
13
8
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
Това са твои проблеми, не ни информирай за проваления ти живот.
12
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес гледах имоти във Франция и Италия. Не мисля, че България и Гърция си заслужават. Не ме интересува вътрешния туризъм. Аз аъм от онези 8 милиона, които пътуват в чужбина. Имам нужда да заредя енергия за да понасям обстановката тук. С други думи практикувам лечебен туризъм.
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Ако ни приемат в сухопътния Шенген си представям какво ще стане. Нашите пишман хотелиери ще палят икони на Томас Кук и Туи :)))
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
5, ти не си ли бил византиец бе
9
14
 
14
 
! Отговори
Славчо преди 1 месец
То там Беломорието не беше ли българско, а сега ходим кат туристи че и статиската водим.... много кхса памет има българина... га гониха хората и ги изселваха гърчалята няма ли да помним
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами КПП между Гърция и Бг би трябвало да се премахнат, само където бавят трафика в двете посоки.:))
7
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак пък за едно кафе. Тва само някой сноб би го направил. Ще фърля 200 лева за бензин да ходя да изпия едно кафе в Гърция и след 2 часа айде на обратно вместо с тия пари да си купя някакви маркови маратонки или парфюм
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънците от Дунава не са стъпвали у Гръция - ходят само у Букурещ :)))
5
12
 
17
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Ми то почти цялата северна византия, е бивша България, която новите ни приятвли атлантистите ни я откраднаха през 1918 години.... Та затова народа го тегли натам... ===)))
4
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормално който краде или се е наредил на блага работа с голяма заплата е добре защо не? другите работим здраво за хляба и да си плащаме разходите и да си нахраним децата
3
5
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Сички десни и либерали, за левите не знам, но десните, герберите, либералите сияки имат къщя в Гръчко;))) Моят авер, навремето летата, се викаше: ай да ойкаме по планините, на палатки, тва-онва и по едно време зе са губи летата и се са оправдава: Абе много горещо... а га му са обада, са чуем, тойс е в Гърция;))) И тва лято, кат седнайми на по ракия си призна, че си е купил къща там;))) и затва кисне по цели седмици.