България на второ място по смъртност от горещините в Европа

Жегата е причинила смъртта на над 47 000 души през 2023 г.
Обновена: 12 авг 2024 23:03 | 12 авг 2024 23:00, Александър Попов
67
България на второ място по смъртност от горещините в Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експертите изчислиха, че повече от 47 000 души са загинали в резултат на високите температури в Европа през 2023 г., която е най-топлата в света, откакто се води статистика, съобщи ДПА.

Резултатът е получен в изследване с моделиране, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване, което е публикувано в списанието Nature Medicine.

Изследователите установиха, че страните с най-високи нива на смъртност, свързана с горещините, са в Южна Европа. Челните четири места в оценката заемат Гърция (393 смъртни случая на милион жители), България (229), Италия (209) и Испания (175). За сравнение, процентът на Германия е 76 смъртни случая на милион жители през 2023 г.

Според международната изследователска група обществото изглежда се адаптира към горещините.

Екипът използва данни за смъртността от Европейската статистическа служба Евростат за 96 милиона смъртни случая, за да изчисли свързаната с горещините смъртност през 2023 г. за 823 региона в 35 европейски държави.

Според тези оценки миналата година в Европа е имало 47 690 смъртни случая, свързани с горещината. Това е вторият най-висок процент на смъртност, откакто подобни изчисления започват през 2015 г., като най-високият процент е регистриран през 2022 г.

В абсолютни стойности изследователската група оценява броя на смъртните случаи, свързани с жегата през 2023 г., на малко под 12 750 в Италия и 6376 в Германия. В почти всички анализирани страни значително повече жени, отколкото мъже, са починали от въздействието на топлината, като възрастните хора са особено податливи.

Учените, ръководени от Елиса Гало, също моделират ефектите от свързаната с топлината смъртност без мерки за адаптация. Те включват например подобрения в здравеопазването, социалната защита и начина на живот, напредък в професионалното здраве, по-голяма осведоменост за риска и по-ефективна комуникация. Без тези мерки смъртността заради горещините в Европа през 2023 г. би била с 80 процента по-висока общо сред населението и с над 100 процента по-висока при хората над 80 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
43000 преди 4 седмици
софиянците, бесепарите, ЕС, ЕК, луняните, марсианците, някой друг още да не ви е виновен? ВИЕ превърнахте държавата в "страна", "Народната Реплублика" във "-стан" и евтина дестинация за алкохолен, нарко- и секс-туризъм. никой не ви го наложи - сами решихте да се пуснете по лесното. а сега се отричате от това, което сами създадохте. ще дойдат други и ще го присвоят - какво по-нормално от това? ще ви пита историята после "къде зимуват раците".
50
0
 
2
 
! Отговори
Кочината Бугристан преди 4 седмици
Софийската изmeт налази селата и ги ocpa, и не само ги ocpa, но и започна да тормози възрастните хора Прясно яйчище им се иска от свободно гледана кокошка, млекце от козичка или крава, пчелен медец им се дояло, месце от младо теленце,зайче, агънце, яре, ама ако може да не се плаща или да плаща, ама по- тънко.А какви грижи се полагат за отглеждането, хал хабер си няма наглецът софийски .
49
0
 
0
 
! Отговори
Кочината Бугристан преди 4 седмици
Софийската *** налази селата и ги ***, и не само ги ***, но и започна да тормози възрастните хора Прясно яйчище им се иска от свободно гледана кокошка, млекце от козичка или крава, пчелен медец им се дояло, месце от младо теленце,зайче, агънце, яре, ама ако може да не се плаща или да плаща, ама по- тънко.А какви грижи се полагат за отглеждането, хал хабер си няма наглецът софийски
48
0
 
3
 
! Отговори
да преди 4 седмици
Не може да се не бъде така. Самотни стари хора , мъкнат пазарски чанти , няма ги младите защото те гледат чужди за пари и така. А здраветео остава ценно само за този който трябва да преживее всички несгоди и утеснения на здравеопазване ,на близки и роднини ,на ненахранени политици и още на какво? Но ТОЙ гледа и ще въздаде спасение или на живота или на душата само на малцина , на неговите хора ,на неоправданите , нисшите ,но със сърце и неомаскарен живот! Да бъде в името на Исус !
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как така не сме на първо място по лошото отново. Я пак проверете, да не сте сбъркАли. Шегаджии.
46
0
 
2
 
! Отговори
До Защото преди 4 седмици
Насадил съм няколко дръвчета пред мястото където живея. Няма дръвче, което да не го кършиха и опитваха да изкубнат. И все някакви, които ми ги описаха като пенсии. Малко са умрели! Догодина повече! Електоратът на БСП си отива. Еволюция и естествен подбор - поприспособимите ще оцелеят - т.е. индо-разселническо опустушителен етнос. Още от 80-те имаше проучвания на западни агенции, които показваха, че България ще има тропически климат в бъдеще. "Ще се мре!"- Фуражко Мутафчийски.
45
3
 
8
 
! Отговори
Пореден фейк преди 4 седмици
Екоклиматичния цирк продължава с пълна сила...Но пък нЕкои си напълниха чекмеджетата и си нахраниха пуделите с пачки и кюлчета.Така е демократично! И евроатлантическо нек'си...
44
0
 
2
 
! Отговори
Сега преди 4 седмици
Не са ни виновни горещините а това дето се наливаме като московци нямаме мярка а после горещините виновни
43
1
 
0
 
! Отговори
Ceco преди 4 седмици
Носат на жега тиянселски пръчки дето се домъкнаха в софето 😂
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зад фасадата на демокрацията в България е създаден един диктаторски режим със система от закони и съдилища, задушаващи осеммилионния народ. Защо след като ръководителите на българското правителство са подписали Общата декларация за правата на човека в ООН на 10.XII.1948 г. и сега се чества Двадесетгодишнината от подписването й, не спазвате нито един от 30-те члена, залегнали в нея?"
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поне на първо да бехме ...
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога и как го пресметнаха ?
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко евроатлантическо
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След горските пожари, след обезлесяването на обширни области и безделието на отговорните лица по залесяването, по-топло ще става.
37
2
 
13
 
! Отговори
Защото преди 4 седмици
улиците не се мият, най-много 2 пъти годишно. Уникално презастрояване с рязане на дървета, което спира въздушни течения. Асфалт на тротоари. Температури от 35 по Целзий се чувстват като 42. Няма циркулация на въздух. Няма чешми в повечете градинки. А има държави, в които всяка сутрин мият улици. Стриктно се спазват отстояния. Скоро гледах репортаж, отстояние между тераси по-малко от метър. В малки улици център редовна практика. Важното е че СОС вдигнаха местни данъци да си повишат заплати с 300%
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Миналата година в България имаше около 5 човека загинали от слънчев удар според публикации. Ако сметнем населението в Гърция, Италия, Испания, Португалия и малко от Франция ще се окаже по мои сметки, че е възможно да са починали около 250-300 човека. В Северна Европа няма загинали от слънчев удар. Явна *** учЕни умножават реалността по 150, за да исглеждат цифрите внушително
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Со ро со идните у ро ди пак са дялкали статия за хипохондриците. Държат ги в постоянен страх от изгаряне. Сигурен съм че във всяка страна в Европа има по една такава статия във второстепенните медии, че са на второ място, дори в 2-3 противоположно разположени казват, че са на първо място. Само да напомня на учЕните на соросчо, че загиналите не се изчисляват, а се броят. УчЕна трябва да си доучи, защото във втори курс се изучава статистика и математически методи за обработка вариации, пермутации.
34
3
 
2
 
! Отговори
Д1ртите комунисти преди 4 седмици
Отиват в Valhalla
33
2
 
8
 
! Отговори
За 34 години преди 4 седмици
Това успяха новите комунисти!
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това ми мяза на ковид стъкмистика. хи хи хи