Разрастват се протестите срещу безводието

То мъчи поне 300 000 българи
17 авг 2024 20:00, Стела Стоянова
51
Разрастват се протестите срещу безводието
Снимка БГНЕС, архив

Проблемите с безводието в свищовските села се задълбочават и протестите се разрастват, като приемат все по-драстични форми. Днес хората на два пъти блокираха за по половин час главния път Плевен-Русе. Жителите на  Хаджидимитрово, Студена, Морава и Козловец затвориха пътя в два участъка, съобщава БНР.

В Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. В Горна Студена, Морава и Козловец са на воден режим. Причината са пресъхващи местни водоизточници и старата водопроводна мрежа, по която загубите достигат до 70%. Хората негодуват срещу бездействието на институциите.

Протестиращите срещу безводието в Свищовско затвориха кръстовището при село Горна Студена главния път Плевен-Русе. На мястото са хората от село Горна Студена и от Козловец. Хората са на драстичен воден режим и искат от държавата и от водния оператор ремонт на водопроводната мрежа и откриване на нови водоизточници.

Към 12.00 часа десетки жители на Хаджидимитрово, където заради безводието е обявено безсрочно бедствено положение, и на село Морава, също за половин час затварят пътя Плевен-Русе, но при село Павел.  "Безхаберие тотално! Каптажите, които са горе, не са чистени от 30 години, никой не е ходил, шахтите са отворени, вътре е мръсотия, никой не сменя тръби, канализация, абсолютно нищо, и няма вода. От два месеца и половина нямаме капка вода. Иначе, проблемът е от 30 години", заявиха протестиращите от Хаджидимитрово.

"Взехме водата от Държавния резерв. Тя е 40 литра на човек, които са достатъчни примерно за една седмица. Вариантите са два: да се подмени останалата част от водопреносната мрежа в селото или да се доведе нов водоизточник", добавят те.

23 села в област Велико Търново са на драстичен воден режим. Безсрочно бедствено положение е обявено за свищовските села Овча могила и Хаджидимитрово, и за Горнооряховското село Стрелец. Хората се заканват, че ще бойкотират изборите на 20 октомври заради бездействието на държавата. От Държавния резерв за трите села са доставени и вече се раздават 77 тона бутилирана вода за пиене.

Протестите на свищовските села с пътни блокади продължават и утре.

Поне 300 000 българи живеят в жестоко безводие, припомня "Сега". Основните причини за това са остарялата канализация, текущото лятно засушаване, а и принципното климатично затопляне, които изпразват източниците на вода. България не е подготвена за такъв риск, като има и куриозни случаи - в някои области (Кърджали, Търговище, Шумен) всички общини са с проблеми. В резултат от средата на юли протестите с искане за вода са почти всекидневие в различни селища от страната.

Засега управляващите нямат идея как да се справят с драматичното положение. Преди седмица регионалният министър Виолета Коритарова призна пред депутатите, че в момента липсва дългосрочна стратегия за справяне с кризата - такава, каквато съответства на проблем като глобалното затопляне. Затова усилията досега са били предимно краткосрочни - проучване и изграждане на нови източници, резервно захранване, реконструкция и рехабилитация на напорни резервоари, на довеждащите водопроводи и т.н. Коритарова призова за обща политическа воля. А и подкани общините да кандидатстват за модернизация на водоснабдяването, като средствата за това били налични.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: протестибезводие
Още от Общество
ПП за Хекимян: Крадецът вика "Дръжте крадеца"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Водата изтече през депутатските Вецове.
41
0
 
1
 
! Отговори
Смех... преди 3 седмици
КВО СТАА С " ВОДНИЯ ЦИКЪЛ" , БЕ.....ПРИ ТОЛКОВА ПРИКАЗКИ , ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВ ЗА ТИЯ 20- ГОДИНИ.....ХАХАХАААА
40
0
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 3 седмици
ВИКАЙТЕ " ХИДРОИНЖИНЕРА" БЕ.....ЩО СЕ БАВИТЕ....ХАХАХАААА
39
3
 
6
 
! Отговори
Юлиян преди 3 седмици
Добре,че беше бай ви Тошо да ви направи язовири и напоителни канали,че съвсем щяхте да я закъсате.
38
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Водъ ли няаа??? Нема страшно. В началото ша ви е кофти после жа свикнете.
37
0
 
7
 
! Отговори
Във вода газим, преди 3 седмици
вода няма. Във вода вода газим, цените се повишават. Във вода газим, 60% загуби по трасето, вписани в ОЧ на потребителите. Като един концесионер на вода е с годишна чиста печалба от 800 милиона лева, доскоро без концесионна такса и без изпълнен инвестиционен план. 35 години пълна разруха. И няма да е само водата. Ще започват проблемите с инфраструктура канализации, ел. система и др. Тогава великите "инвеститори ще избягат" с печалбите от България. Па ра зи тирането върху изграденото приключва.
36
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 3 седмици
Местните селски кметове досега защо спаха 30 и повече години , а не си задействаха местните ВиК дружества да си поправят водопроводите ? В нашия град смениха километри ВиК тръбопроводи, направиха канализация на квартали , бивши села . Всичко зависи от местната власт. В София в "елитни" уж квартали са още на септични ями и периодично викат лайнарката да им чисти .
35
1
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 3 седмици
До до Хора - 22нищо не можеш да направиш защото " народа " нехае , не мисли и не го интересува нищо .... БГ беше до тук !
34
1
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
34 годишно крадене от " политиците " до тук води .... стара инфрастуктура , стари канали ....няма оправия !
33
1
 
6
 
! Отговори
Н2О Голд ООД преди 3 седмици
Ще плащате по кило злато за кубик прясна чиста питейна вода. Ама няма да има за всички. Ние си имаме вода. Другите ДГД.
32
2
 
14
 
! Отговори
Мария преди 3 седмици
Всички автомивки в градски зони трябва да се спрат
31
10
 
2
 
! Отговори
Ганьовци преди 3 седмици
Като няма вода, просто няма вода. Няма как да ви се напечата. Свиквайте. Нали няма глобално затопляне? Ами оправяйте се. Вече ще си е само сух сезон в България, без дъжд. Само в София ще има вода.
30
2
 
13
 
! Отговори
Стани Българино. преди 3 седмици
Събуди се България! Политиците не са гладни и жадни като теб. Ще става и по лошо, но ти си стой спокойно в къщи и псувай на воля, докато умираш от глад и жажда.
29
0
 
15
 
! Отговори
до Хора - 22 преди 3 седмици
Който разруши минералния басейн в Дом Младост във Варна и го превърна в частен комплекс със захранване с минерална вода нон стоп. Пак край Варна - Иванчов Хан - частни комплекси, които се захранват с минерална вода. Минералната вода тече по частни тръби а държавата нехае, това е ресурс, който се е предоставял безплатно на народа още от римски времена а сега най нагло се приватизира от мутренски кланове.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Закривай
27
1
 
17
 
! Отговори
Орт преди 3 седмици
Не знам каква е тази структура губи 70 процента от водата и на това отгоре се пази от държавата. Става въпрос за ВиК мафиотска структура.
26
1
 
15
 
! Отговори
ВМЕСТО ПРОТЕСТИ преди 3 седмици
ЗАБРАНЕТЕ НА АЛЧНИТЕ ТУРЦИ ОТ ДПС НЕ САМО ДА СЕКАТ, НО ДАЖЕ ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ВЛИЗАТ В ГОРИТЕ > ТУРЧИН ЛИ Е НЯМА НИКАКВА РАБОТА В ГОРИТЕ
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаете ли,че всички колонии на ФАЩ имат проблем с водата?В Укроленд се пробваха да сложат някакви автомати и да пускат вода само ако платиш с карта.Ще ни правят Африка номер 2,за да може Камилата Харис да пие чиста вода на другия край на света.Само че там водата никога няма да е чиста,защото има атразин в нея и превръща мъжките жаби в женски.
24
1
 
9
 
! Отговори
Герб преди 3 седмици
Гражданин Европейското развитие е факт
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не забравяйте, че вие гласувате за това мaймyни глупави.