Българка срещу българка в Европарламента

Желева преживя тежко препитване и се представи неубедително; Антония Първанова не й прости
12 яну 2010 20:19,
548
Българка срещу българка в Европарламента
Снимка: БГНЕС

В Комисията по развитието на Европейския парламент беше изслушан българският министър на външните работи Румяна Желева като кандидат за член на новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа в началото на другия месец.

Dnes.bg предаде на живо представянето на Желева в ЕП.

Сред присъстващите на изслушването беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Слабо представяне на Желева

Най-тежките моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

"Изправени сме пред двойно предизвикателство"

Усилията ми ще бъдат насочени към укрепване на международното хуманитарно право, заяви Желева.

Тя подчерта, че ще работи за задълбочаване на сътрудничеството с Европейския парламент.

Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, каза още Желева.

В международен план ще работя с широк спектър от партнъори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците и други, подчерта Желева.

Антония Първанова нападна Желева

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно - заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент.

В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата "Глобал консулт" през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова.

Първанова посочи още, че фирмата "Глобал консулт" не е продадена и само е сменено името.

Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

Още по темата

В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева.

Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя.

Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева.

Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Без коментар

Никога не коментирам слухове, които се появяват във вестниците, и факти, свързани с личния ми живот – така Желева отговори на въпрос на холандски евродепутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

От 2007 година съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, всички неща, казани за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща, посочи Румяна Желева.

След изслушването беше свикано заседание при закрити врати за определяне на оценката на Румяна Желева.

По всяка вероятност в сряда ще стане ясна оценката и дали Румяна Желева е издържала успешно изпита.

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че дружеството "Глобал Консулт" ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001.

Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

През 2009-a (22 април) името на дружеството е сменено на Ауто Спа ООД.

Едноличен собственик на капитала продължава да бъде Желева, а като нейни съдружници са вписани Ивета Колева и Светослав Донев. От май 2009-a Желева вече не е собственик, а собствеността е поделена между Колева и Донев.

Предметът на дейност на фирмата е търговско представителство и посредничество в областта на телекомуникационната техника в страната и чужбина, продажба, сервиз и техническо обслужване на мобилни апарати, разработване и внедряване на ноу-хау, консултантска, маркетингова и рекламна дейност в областта на телекомуникациите, вътрешна и външна търговия и др.

По думите на Желева компанията вече не е нейна и не е имала никаква дейност на пазара. Това кандидатът за еврокомисар по хуманитарните въпроси заяви във вторник пред Европейския парламент и пред журналисти на пресконференция след изслушването си пред депутатите.

Според разпространяваните от седмици спекулации Желева е в конфликт на интереси, тъй като консултантската й компания е свързана с проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове.

От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009-а информация все още не е обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как е по-добре - да се изложим малко, че предлагаме това недоразумение за еврокомисар или да се изложим много, като не я спрем? В този смисъл Първанова постъпи правилно.
490
0
 
0
 
! Отговори
bvb преди 14 години
Е това какъви *** трябва да са тези от БСП НДСВ ДПС за да злепоставят българския представител за ЕК.Не виждам на какво се надяват от тези партии след като са готови да дискредитират по такъв начин не само Желева но и БЪЛГАРИЯ.Това си е чисто антибългарско поведение да водиш такава кампания все едно са си в Народно събрание.И днеска тъпите *** се надпреварват кой ще оплюва повече БЪЛГАРСКАТА кандидатура за ЕК.За това на следващите избори тези партии дори няма да влезнат в парламента.
489
0
 
0
 
! Отговори
мИ преди 14 години
А бе ***, спряха ги, защото ***, дпс-ари и царски *** ги окрадоха
488
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сложете Цецка, моля Ви.
487
0
 
0
 
! Отговори
редови преди 14 години
Недопустимо, некоректно и просташко поведение на евродепутатката Антония Парванова. Тя е срам за България и трябва незабавно да напусне Европарламента . Изказването й е антибългарско и злепоставя страната ни .Нека и се потърси отговорност,да се отзове незабавно!!
486
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Чрез Първанова мошеникът от Мадрид си го връща заради горите. А има и силнаподкрепа от БСП и ДПС.
485
0
 
0
 
! Отговори
редови преди 14 години
Недопустимо, некоректно и просташко поведение на евродепутатката Антония Парванова. Тя е срам за България и трябва незабавно да напусне Европарламента . Изказването й е антибългарско и злепоставя страната ни .Нека и се потърси отговорност,да се отзове незабавно!!!На Желева и пожелавам повече кураж и воля!С такива долни комунистки ще и е трудно,но няма невъзможни неща за Хаджи Бойко!
484
0
 
0
 
! Отговори
we преди 14 години
tai kak gleda, se edno bob e iala
483
0
 
0
 
! Отговори
Петрова преди 14 години
Не е проблема в самата първанова, проблема е в тези , които и плащат да прави това! Българите не сме тъпо стадо и аз вярвам в това! Всеки от нас може да прозре комунистимеските и турски гадове зад това! Слава Богу, че изгря светлинка в тунела на нашата държава! Дано само сами не я погубим.
482
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Комунистическият октопод здраво е пуснал пипала в ЕС.Незаменимата другарка Крив сурат,по-известна като "Мадам Йес" и "Пръмовата снаха къде ли потрива ръчички,доволна от успешното очерняне на Желева.
481
0
 
0
 
! Отговори
da преди 14 години
w germania , ako islajesch edin pat , ostawasch za zial jiwot lajez
480
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко Борисов защо продължава да лансира Желева,, след като и за децата стана ясно, че тя не става и за *** за зеле? Да не е заложник на ***?
479
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 14 години
Капка на мястото на Желева.!!!
478
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 14 години
Какпка на мястото на Желева.!!!
477
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Желева трябва незабавно да си подаде оставката - такъв резил, такъв срам. Браво на Първанова, че не се опитва да не допусне това недоразумение да срами България.
476
0
 
0
 
! Отговори
жан жан преди 14 години
Недопустимо, некоректно и просташко поведение на евродепутатката Антония Парванова. Тя е срам за България и трябва незабавно да напусне Европарламента . Изказването й е антибългарско и злепоставя страната ни .Такива като нея не заслужават " и храчка дори " ,както е казал поета ...
475
0
 
0
 
! Отговори
Морука преди 14 години
Куха лейка.
474
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
OSTAVKA TAKA BI NAPRAVEL VSEKI MINISTAR V NORMALNA DARJAVA 6TOM E NEGODNA ZA EVOPARLAMENTA ZNA4I E NEGODNA I ZA NAS
473
0
 
0
 
! Отговори
софия преди 14 години
НАЛИ ЗНАЕТЕ,ЧЕ САМО НАШИЯ КАЗАН В АДА НЕ ГО ПАЗЯТ-САМИ СЕ ТОПИМ.......................ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО,АКО НЕ БЕШЕ МНОГО СРАМНО...............
472
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 14 години
тази Желева си мисли че се намира в България там хората не търпят лъжи