Българка срещу българка в Европарламента

Желева преживя тежко препитване и се представи неубедително; Антония Първанова не й прости
12 яну 2010 20:19,
548
Българка срещу българка в Европарламента
Снимка: БГНЕС

В Комисията по развитието на Европейския парламент беше изслушан българският министър на външните работи Румяна Желева като кандидат за член на новия състав на Европейската комисия, който трябва да започне работа в началото на другия месец.

Dnes.bg предаде на живо представянето на Желева в ЕП.

Сред присъстващите на изслушването беше и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Слабо представяне на Желева

Най-тежките моменти за българския външен министър бяха провокирани от нападките на българския евродепутат Антония Първанова.

Вероятно това е една от причините, но не и единствената, за неубедителното представяне на Желева.

Представянето й поражда съмнения за недостатъчна компетентност за проблемите на ресора, за който е номинирана.

Против българската кандидатура са либералите, зелените и социалистите в Европарламента, отбелязва в репортажите си Euronews.

Популярният новинарски канал не пропуска да отбележи, че според публикации в българския и немския печат съпругът на Желева е свързан с организираната престъпност.

"Изправени сме пред двойно предизвикателство"

Усилията ми ще бъдат насочени към укрепване на международното хуманитарно право, заяви Желева.

Тя подчерта, че ще работи за задълбочаване на сътрудничеството с Европейския парламент.

Изправени сме пред двойно предизвикателство - промените в климата и световната финансова криза, каза още Желева.

В международен план ще работя с широк спектър от партнъори, сред които ООН, Върховния комисар по бежанците и други, подчерта Желева.

Антония Първанова нападна Желева

Това, което каза Румяна Желева, не е вярно - заяви евродепутатът Антония Първанова по време на изслушването в Европейския парламент.

В документите, които Желева предоставя, се казва, че тя е работила за фирмата "Глобал консулт" през 2006-2007 г., но това не отговаря на истината. Била е управител до април 2009 г. Съгласно българското законодателство има несъвместимост и не са спазени правилата. Един депутат не може да заема подобна длъжност, каза Първанова.

Първанова посочи още, че фирмата "Глобал консулт" не е продадена и само е сменено името.

Не мисля, че съм направила нещо лошо. Предоставих информация, за да се избегнат грешки, каза още Антония Първанова.

Още по темата

В България имаме финансови институции, които контролират всичко. Декларациите ми за конфликт на интереси са представени пред парламента. Аз нямам какво да крия, категорична бе Желева.

Това ще се потвърди и от документите, издадени от финансовите институции в моята страна, подчерта тя.

Фирмата е записана като фирма, която обаче не функционираше, не беше активна в икономическата сфера, каза още Желева.

Тя определи обвиненията от Антония Първанова в писмото до ЕК като неоснователни.

Без коментар

Никога не коментирам слухове, които се появяват във вестниците, и факти, свързани с личния ми живот – така Желева отговори на въпрос на холандски евродепутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуснати неща.

От 2007 година съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, всички неща, казани за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща, посочи Румяна Желева.

След изслушването беше свикано заседание при закрити врати за определяне на оценката на Румяна Желева.

По всяка вероятност в сряда ще стане ясна оценката и дали Румяна Желева е издържала успешно изпита.

Има ли Желева консултантска фирма или няма?

Справка на Investor.bg в търговския регистър показва, че дружеството "Глобал Консулт" ООД, Бургас е с първа регистрация през 2001.

Съсобственик и управляващ е кандидатът за еврокомисар Румяна Желева. От юни 2006 тя е единствен собственик на фирмата.

През 2009-a (22 април) името на дружеството е сменено на Ауто Спа ООД.

Едноличен собственик на капитала продължава да бъде Желева, а като нейни съдружници са вписани Ивета Колева и Светослав Донев. От май 2009-a Желева вече не е собственик, а собствеността е поделена между Колева и Донев.

Предметът на дейност на фирмата е търговско представителство и посредничество в областта на телекомуникационната техника в страната и чужбина, продажба, сервиз и техническо обслужване на мобилни апарати, разработване и внедряване на ноу-хау, консултантска, маркетингова и рекламна дейност в областта на телекомуникациите, вътрешна и външна търговия и др.

По думите на Желева компанията вече не е нейна и не е имала никаква дейност на пазара. Това кандидатът за еврокомисар по хуманитарните въпроси заяви във вторник пред Европейския парламент и пред журналисти на пресконференция след изслушването си пред депутатите.

Според разпространяваните от седмици спекулации Желева е в конфликт на интереси, тъй като консултантската й компания е свързана с проекти, кандидатстващи за финансиране от европейските фондове.

От наличните данни за дружеството за 2007 и 2008 г. не е видно компанията да е извършвала някаква дейност за периода. За 2009-а информация все още не е обявена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
0
 
0
 
! Отговори
хихи преди 14 години
Каква българка е Първанова бе? Колкото са българи и Станишев и Доган и Царя..
470
0
 
0
 
! Отговори
iva преди 14 години
абсолютно съм съгласна с мнението, че Желева е АРОГАНТНО НАКОМПЕТЕНТНА!
469
0
 
0
 
! Отговори
ооо преди 14 години
Хей,тук 3-4 комунистически *** оцвъкаха форума с помия. А нещата са ясни-тъй като БСП вече се е тотално компрометирала използува маши като Яне Димката и Антония Свирката да им вършат мръсната работа. Лошото за тях ,обаче е че ги чака още много време в опозиция.
468
0
 
0
 
! Отговори
iva преди 14 години
не мога да кажа, че одобрявам действията на Първанова, но смятам че кандидатурата на Желева не е подходяща. Със или без скандал относно финансовото и положение, тя просто не е компетентна за този ресор, а дори и за министър на външните работи. Привърженик съм Б.Борисов и се надявам да обърне в положителна насока тренда на българската икономика, но определено смятам, че Желева е един лош избор на премиера за каквото и да било.
467
0
 
0
 
! Отговори
Див Петел преди 14 години
Предлагам двете бич да решат спора в честен двубой на двора пред европарламента.
466
0
 
0
 
! Отговори
Кристиян преди 14 години
Такъв алигатор трябва да изпратим не като еврокомисар,а като посланик във Вселената,за да не ни нападат извънземните.
465
0
 
0
 
! Отговори
do-Yavor преди 14 години
Tova ima vrazka edinstveno i samo s balgarskia mantalitet. Ne kazvam ***, zashtoto *** imat poveche razum i znaiat kak da se zashtetavat.Jiveia 20 godini v chujbina i kogato chua balgarska rech po ulicite, prosto podminavam.Rusnacite sa neshto drugo! Te si pomagat pomejdu si i zatova sa po-dobre ot nas.Zaemat visoki dlajnosti i znaiat kak da paziat svoeto.
464
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да си спомним как евродепутатите на ГЕРБ ходиха из евроинституцийте и топиха България поради което спряха стотици милиони евро към нашата страна, а пък тая коза ако е излъгала и е нарушила закона няма какво А. Първанова да и е виновна .
463
0
 
0
 
! Отговори
Hristo преди 14 години
Манталитета да лъжем на всякъде на дребно не винаги минава. Нека е отрежат и да ни отнемат и мястото за комисар за определен период от време. Нека госпожата си върти бизнеса в България и както гласи една поговорка. По-добре първи на село отколкото последен в градът.
462
0
 
0
 
! Отговори
747 преди 14 години
Tipichno za balgarina !ZAVIST , ZLOSLOVIE, PREDATELSTVO, i trite po razlichni pateki, vodiat do mestnostta narechena - "REZIL" .
461
0
 
0
 
! Отговори
Yavor преди 14 години
Za sram sme pred sveta i za poreden pat go pokazahme.....Zalko za Balgaria i za mladite hora zivee6ti tam nadqvaiki se da se slu4i "4udoto" no uvi tova nikoga nqma da stane fakt. 20 godini ne bqha dostata4ni...Nedoumqvam kak horata vse o6te tarpqt...tova krai nqma...
460
0
 
0
 
! Отговори
;) преди 14 години
Haide sega.. ;)Parvanova ne eimala dostatachno dobra motivacia za skrivane ili premalchavane na tazi informacia.Ako imashe dobra motivacia niamashe da ima informacia..!!
459
0
 
0
 
! Отговори
vimpel преди 14 години
Тази Първанова цяло ВиК не и се опря,че някаква си Европа ли?Цял Добрич я знае,знае и от къде е тръгнала и как е правила кариера и за съжаление сега цяла Европа нази гледа,и отново България е за смях благодарение на такива долни к***и като Първанова!На Желева да не и пука много-много,ами да се стегне-който го е страх от мечки да не ходи в гората!А тя-Европа-ще ни изяде с парцалите,ако още някой не знае.
458
0
 
0
 
! Отговори
Bai Gen4o преди 14 години
Parvanova da go ***!!
457
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Антония Първанова се представи като махленка в най-пошлия смисъл на думата!Срамно е България да бъде представяна в Европа от такива личности.Каква информация има в България и в Европа за морала и дейностите на самата Първанова ,че да срами долно българския народ?
456
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 14 години
тия двечките да излязат от вън/на европарламента/и да се разберат като мъже.
455
0
 
0
 
! Отговори
Лавро преди 14 години
Царят събра пти себе си всички политически к...рви (включително и мъжки). Защо сега да се учудваме, че се държат точно като магистралки? (В смисъл, че Първанова не напада Желева от женска злоба и не се държи махленски просто така. Някой плаща - и то не малко.) Може би червените *** тук ще ни кажат кой и колко?
454
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
Тези две наши Гани ,които стават само за махленски клюкарки явно не са за Европарламента.А и няма спор,че Първанова че е долна *** като цялата си партия
453
0
 
0
 
! Отговори
макс преди 14 години
Една от двете е политически труп,НО това не е Първанова.
452
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
triabva da se molim na Gospod Jeleva da spe4eli, s koeto Gerb si podpiswat vnezapnata politi4eska smrtnica. a 4algata ste kaje Umria Pojarnikar zaradi Rumianazaradi Rum Jelewana bash predi February, Februari vtroriniadi