Байдън опрости студентски дългове в размер на 4,5 млрд

Решението идва три седмици преди изборите в САЩ
17 окт 2024 14:56, Инна Ангелова
37
Байдън опрости студентски дългове в размер на 4,5 млрд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента Джо Байдън обяви нови мерки за опрощаване на студентски дългове на държавни служители. Решението бе взето три седмици преди президентските избори в САЩ, които ще противопоставят демократа Харис и републиканеца Доналд Тръмп, предаде Франс прес.  

Мярката ще обхване около 60 хиляди души, сред които учители, медицински сестри, социални работници, военнослужещи, медици от спешната помощ и пожарникари. В съобщение на Белия дом се посочва, че ще бъдат опростени дългове в размер на 4,5 милиарда долара.

Така в рамките на политиката на Байдън и Харис общо ще са опростени студентски дългове на 4,8 милиона американци в размер на 175 милиарда долара. Около един милион държавни служители са се възползвали от програмата, а опростените им задължения възлизат на 73 милиарда долара, се посочва още в съобщението. 

Според условията на програмата американското правителство опрощава заемите на държавни служители, които вече са направили поне 120 месечни вноски по студентския си кредит.

Едно от обещанията на кандидат-президента Камала Харис е да работи за прекратяване на неразумното бреме на студентските дългове и да се бори за по-достъпно висше образование, така че колежът да бъде билет за влизане в средната класа. Темата не е сред приоритетите на Доналд Тръмп. Тръмп дори критикува подобна мярка, тъй като според него тя е несправедлива спрямо онези, които вече са изплатили заемите си, отбелязва АФП, цитира БТА.

Администрацията на Байдън се опитва да облекчи тази дългова тежест още от началото на мандата му. Белият дом акцентира допълнително върху усилията си заради високата инфлация от последните години, която допълнително натоварва домакинствата в САЩ.

В началото на годината президентът Байдън представи нови програми за анулиране на студентски задължения, но Върховният съд на САЩ, който е доминиран от консерватори, отхвърли част от предложенията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩкредитиДжо Байдън
Още от САЩ
Спад в производството на говеждо месо в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
И ето така се купуват гласове.
11
1
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 4 часа
При условие, че се запишат във ВСУ!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Кво им е, като има будали да плащат по толкова пари за дузина рисунки на самолети! Не Джоузеф, ние им ги опрощаваме заемите! Слава Хамерики!
9
3
 
5
 
! Отговори
Троян преди 4 часа
37 трилиона му е обещал да му опрости Си Дзи Пин. Ама само се е шегувал, пред приятели на маса.
8
4
 
7
 
! Отговори
Съпоставка преди 4 часа
А колко пари подариха на Украйна и Израел в рамките на политиката си? А колко пари коства на Европа техния мандат?
7
1
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 4 часа
До Анонимен: Хаха, че ти какво си мислиш, че е икономиката - наука. Ахах - това си една огромна понци схема с кривносковци начело
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
имал пари - дал, имал машина за печатане на пари - раздал пари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А тук дори на младите нямат пари да помогнат за деца. Иначе всеки ден дъвчат темата за топенето на нацията. Ами продължавайте да правите безпорядък и никаква помощ. Скоро само пенсионери ще има тук.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
+5%
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Колко му е. Сега ще пуснат печатницата и останалият свят ще им ги плати.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Как се купуват гласове, а!? Тези ще ни учат на демокрация, мани, мани!
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тва България никога няма да се случи! Тук преследват обикновените хора и за 2 стотинки, докато на нашите хора опрощават чак банков кредит за милиони и държавата не си го търси (случаят с Вълка). А обикновения човек ще връща с лихвите.