Байдън опрости студентски дългове в размер на 4,5 млрд

Решението идва три седмици преди изборите в САЩ
17 окт 2024 14:56, Инна Ангелова
37
Байдън опрости студентски дългове в размер на 4,5 млрд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента Джо Байдън обяви нови мерки за опрощаване на студентски дългове на държавни служители. Решението бе взето три седмици преди президентските избори в САЩ, които ще противопоставят демократа Харис и републиканеца Доналд Тръмп, предаде Франс прес.  

Мярката ще обхване около 60 хиляди души, сред които учители, медицински сестри, социални работници, военнослужещи, медици от спешната помощ и пожарникари. В съобщение на Белия дом се посочва, че ще бъдат опростени дългове в размер на 4,5 милиарда долара.

Така в рамките на политиката на Байдън и Харис общо ще са опростени студентски дългове на 4,8 милиона американци в размер на 175 милиарда долара. Около един милион държавни служители са се възползвали от програмата, а опростените им задължения възлизат на 73 милиарда долара, се посочва още в съобщението. 

Според условията на програмата американското правителство опрощава заемите на държавни служители, които вече са направили поне 120 месечни вноски по студентския си кредит.

Едно от обещанията на кандидат-президента Камала Харис е да работи за прекратяване на неразумното бреме на студентските дългове и да се бори за по-достъпно висше образование, така че колежът да бъде билет за влизане в средната класа. Темата не е сред приоритетите на Доналд Тръмп. Тръмп дори критикува подобна мярка, тъй като според него тя е несправедлива спрямо онези, които вече са изплатили заемите си, отбелязва АФП, цитира БТА.

Администрацията на Байдън се опитва да облекчи тази дългова тежест още от началото на мандата му. Белият дом акцентира допълнително върху усилията си заради високата инфлация от последните години, която допълнително натоварва домакинствата в САЩ.

В началото на годината президентът Байдън представи нови програми за анулиране на студентски задължения, но Върховният съд на САЩ, който е доминиран от консерватори, отхвърли част от предложенията му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩкредитиДжо Байдън
Още от САЩ
Спад в производството на говеждо месо в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
европейски индианец преди 2 часа
това е най-сбърканата страна в света която сбърква целия свят-с трильони дългове печата пари ,пуска емигранти да гласуват и сега преди избори купува вотове което е непростимо а републиканците които държат сената гледат само и чакат реванша идва БРИКС обаче и финал н априказката
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ами тъй е то - като нямат изборни кебапчета!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Така ами! Без друго икономиката на САЩ е в рекорден дефицит, какво пък пречи да намалим вземанията с още едни задължения. Така или иначе фалитът е налице, по-фалирали - накъде?
27
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 часа
Средно по 36500 долара на човек или 65000 лева.Тука не ти опрощават 10 лева.Плащаш цял живот няма тън мън.Тука проста.щината държава ли е какво е бардак ли е лудница ли е не ти помага с едн стотинка,ни за младо ни за старо ни за новородено нито за жилище апартамент или нещо нещо.Няяяяяаааааамммааааа камшика и бой по раята и скубне до кокал.
26
1
 
3
 
! Отговори
Предизборна преди 4 часа
Демагогия. Колко даде на Украйна миналата седмица? От парите на данъкоплатеца
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма по-велико нещо от печатницата.
24
2
 
4
 
! Отговори
Мда преди 5 часа
Е това е дедо паралияНе като нас изпадналите дедовци
23
1
 
6
 
! Отговори
шуърли преди 5 часа
Естествено че ще опрости. Нали си печатат доларите и цял свят им ги плаща.
22
1
 
4
 
! Отговори
рпхрпл преди 5 часа
за следващата година пак заем
21
1
 
11
 
! Отговори
Бачо Киро преди 5 часа
Бидоня по този начин купува женския вот. Ако някой си направи труда да провери, над 65% от студентските заеми в Щатите се държат от жени.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Там нямат ли акции за купувачи на гласове?
19
0
 
15
 
! Отговори
... преди 5 часа
Из нашите територии му викаме купуване на гласове.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
а дърва нема ли да раздавате?
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
И това се случва съвсем случайно преди изборите. Ето как се купуват гласове. Но после Русия им се меси в изборите на краварите. А те, че се месят навсякъде по света, това не го казват.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Четири години нямаха време ,че точно преди изборите.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Честит президентски пост на Камала.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Три дървета от градината край Белия Дом и тубичка мастило.... и тези 4.5 млрд ще са отново в хазната.....
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Независимо от това Харис пак няма да спечели.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
защо парите се обзцениха толкова в последните 4 години? защото САЩ не спряха да печатат и да наливат нови пари, за ваксини, за оръжия, за военни помощи, за каквото се сетят. безкрайното печатане на нови пари води до обезценяване / инфлация, коята се вижда и чувства във всички краища на планетата.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
На един приятел дъщерята отиде да следва в САЩ, нещо Режисура беше. Изкара два месеца и си дойде. Казаха че обстановката не й допаднала, колегите, тва онова, чисто и просто си беше проста , а и им беше много скъпо.