ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети

Засилват се санкциите и срещу режима на Лукашенко
Обновена: 27 фев 2022 20:22 | 27 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
421
ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети
Снимка: БГНЕС

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя - Русия на Путин. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално обръщение, цитирана от пресцентъра на ЕС.

 За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник — режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на ЕС за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на ЕС. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна - въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

 Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия Днес“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война — режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива за тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус.

По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
нашите пари за оръжие за украина вместо да се дават на хората за производствоес ги дава за смърт а нашите земеделци реват по медиите че затварят парницитпълен неутралитет
296
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак помощти, досега бяха за ковида, сега за бежанци от бомбите на Путин. КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СМЕТКАТА БЕ? Аз и останалия беден народ, нали? Дайте ни помощи на нас, работещита, за да държим тази икономика на крака, която само храни ЕС, който на свой ред финансура закупуването на оръжия за убиване на хора!!
295
0
 
8
 
! Отговори
ГРОЗНАТА ЕВРОПА преди 2 години
От тази новина разбирам све неща: - - 1) ЕС влиза в пряко в конфликта понеже започва да доатавя оръжие - - 2) Понятията своробода (на словото), ценноти и демокрация са само кухи приказки за наивници и за промити мозъци.
294
1
 
0
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До "Браво!" 341 - И не само тях, а ВСИЧКИ новинарски интернет-медии и сайтове, който публикуват новини или линкове към други новинари!
293
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият съюз Брикс трябва да започне война срещу световният империализъм и за няколко дена да бъде ликвирана западна Европа и Кравария те го можат имат силите и тези агресори вече не се търпят. Да пускат ядреното оръжие и да сваршва западната смрадлива цивилизация изградена от стотици години колониално робство на народите от 5 те континента за да са те световните господари.
292
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно ша четем само глупостите на Урсула, същото като при ковито, никакво мислене квот ви кажем!! после Путин бил фашист!!!!
291
0
 
15
 
! Отговори
сливен преди 2 години
А знаете ли кой започна втората световна. Фашистка Европа обединена под знамената на чичко Хитлер. Сега пак тя но вече Натовска Европа обединена под знамената на другарката Урсула фон. А знаете ли кой разпадна великия съветски съюз. Кралица Елизабет с договора си с Горбачов. А той го разпадна за да няма войни. Значи пак любимата ви Европа е в дъното на нещата.
290
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
оставка на акушерката заради договорите с пфаизер за ваксините
289
0
 
11
 
! Отговори
9689 преди 2 години
По специалност акушерка.Съпругът и Хайко-директор на американска биотехнологична компания за генна терапия.Във ваксините на пфайзер и модерна които ЕС масово внася са открити генни методи............Принципът е бачкайте,ние печелим.
288
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
Да живее Русия, нашата спасителка, недни киряк Стефчовчи и Хаджипенчовци! Няма ненаказано добро, нали! Браво на Путин - единствения здравомислещ политик на земята! На разбрахте ли, че тези украински фашисти мразеле и българите. Питай ги защо, бой по тиквите неузреби!
287
1
 
16
 
! Отговори
Чудно преди 2 години
Демокрацията забранява свобода на словото!?
286
1
 
15
 
! Отговори
"Браво!" преди 2 години
"Ще забраним в ЕС медии Русия Днес и Спутник..."Ега си демокрацията!
285
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 2 години
Еха, забраняват медии... Иначе са демократи, нали? Гиди лицемери "демократични". Гьобелс пасти да яде пред вас.
284
0
 
16
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Най-лесно се спори с някой като му запушиш устата!
283
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете лицето на тази жена? Погледнете изцъклените очи, погледнете излъчването?! На какво ви прилича! Това нормален човек ли е?! Ще използва фонда за мир за оръжие?! Нямам думи! Ще пращат оръжие да убиват! Кого да убиват?!
282
5
 
22
 
! Отговори
факти преди 2 години
абе вещице ти нали си за мира бе защо продавош оръжие мри
281
17
 
7
 
! Отговори
Си Цзиньпин преди 2 години
Готови сме да предоставим хуманитарна помощ на Русия по формата на ковчези, но русккият президент я отхвърли, тъй като използва мобилни крематориуми и ще продава прахта на руснаците като тор.
280
9
 
6
 
! Отговори
Али Експрес преди 2 години
Али Експрес предлага огромно разнообразие от ковчези, крематориуми и надгробни плочи. Експресна доставка и ниски цени съобразени еъс смешните доходи на руснаците..
279
13
 
8
 
! Отговори
Стоянка Мутафова преди 2 години
На руските пенсионери от сърце пожелавам с мизерните си пенсий да купят свещи за внуците си в Украйна
278
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и САЩ наливат милиарди в Украйна никой тук от слугите на НАТО и САЩ не говорят ,ми защото искат да вкарат Украйна в НАТО и САЩ да поставят бази на границата на Русия ,и да вземат природните богатства от умния Заленски на Украйна която е една голяма Житница ,самите украйнци си мислят че като сав ЕС и НАТО ще бъдат много добре ,като ние цъфнахме и вързахме вече 14 г.