Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна, призова той
Обновена: 10 юли 2024 07:52 | 10 юли 2024 06:24, Александър Попов
235
Зеленски иска зелена светлина за удари по Русия с US оръжия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ трябва да позволят на украинските сили да използват американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия и окупирания Крим, говорейки в Института "Роналд Рейгън" преди срещата на върха на НАТО.

"Представете си колко много можем да постигнем, когато всички ограничения бъдат премахнати", каза украинският президент.

Политиката на САЩ в момента не позволява на украинските войски да използват далекобойни ракети ATACMS и други оръжия от САЩ за нанасяне на удари по цели дълбоко в руската територия.

Когато през май Русия започна засилената си офанзива срещу Харковска област, САЩ дадоха временно разрешение на Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари по руски цели в близост до границата на региона.

Зеленски похвали това решение в речта си, като заяви, че то е позволило на украинските сили да отблъснат руската офанзива и да защитят по-добре градовете в Харковска област от непрестанните въздушни атаки.

"По същия начин сега можем да защитим нашите градове от руските управляеми бомби, ако американското ръководство направи крачка напред и ни позволи да унищожаваме руските военни самолети в техните бази", каза той.

Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".

Той каза още, че ударите на далечни разстояния с американски оръжия биха могли да ускорят контранастъплението на Украйна в окупираните от Русия територии.

Не чакайте ноември, за да помогнете на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова американските политически лидери във Вашингтон да не чакат резултата от президентските избори в САЩ през ноември, за да предприемат решителни действия в помощ на страната му срещу руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Всички чакат ноември. Американците чакат ноември, в Европа, Близкия изток, в Тихия океан, целият свят е обърнал поглед към ноември, а честно казано и руският президент Владимир Путин чака ноември", заяви Зеленски.

"Време е да излезем от сянката, да вземем твърди решения /.../ да действаме, а не да чакаме ноември или някой друг месец", допълни той.

Зеленски каза, че не може да предскаже какво ще направи Доналд Тръмп, ако бъде избран за втори мандат като президент на САЩ през ноември, като добави, че не познава добре Тръмп, но се надява подкрепата на Америка за Киев да не се промени.

"Не го познавам много добре. Не знам. Имах срещи с него и то добри срещи, когато беше президент/.../ но не минахме през войната с него", каза Зеленски. "Не мога да ви кажа какво ще направи той, дали ще бъде президент на САЩ. Не знам".

По-късно Зеленски благодари на съюзниците от НАТО, които обещаха повече въздушна отбрана, за да помогнат на Украйна да се защити от руските дронове и ракетни атаки, отбелязва ДПА.

"Благодарен съм на нашите партньори /.../ за приетата решителна декларация в подкрепа на системата за противовъздушна отбрана на Украйна за защита на нейните хора, градове и критична инфраструктура", написа той в "Екс".

При официалното откриване на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, на която присъства и Зеленски, президентът Байдън обяви нова военна подкрепа за Украйна.

"Русия няма да победи", заяви категорично президентът на САЩ в дългоочакваната си реч, след като четири месеца преди президентските избори възникнаха въпроси за способността му да отстоява политическата линия на демократическия лагер, отбелязва Франс прес.

"Допълнителните системи "Пейтриът", SAMP/T и IRIS-T SLM, както и други тактически системи за противовъздушна отбрана, предоставени на Украйна от партньорите, ще ни помогнат да унищожаваме руски дронове и ракети и да защитаваме по-добре украинците от руския въздушен терор, като например вчерашната жестока атака срещу главната ни детска болница", отбеляза Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: НАТОСАЩЗеленски
Още от ЕС
Орбан в писмо до ЕС: Заради разговорите ми с Путин има по-голям шанс за прекратяване на войната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя колко още деца иска да убие? ***.
197
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано им позволят. Време е да започнат бомбардировките над русия и най-вече москва и санкт петербург
196
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
До Анонимен.209.....Докато руснаците го изпратят при Горби,тъкмо двамата изPоди да се пекат заедно.
195
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя луд масов убиец на славяни Зеленски, докога ще се върти из нета, писна ни от него!
194
1
 
6
 
! Отговори
Префразирано звучи преди 2 седмици
Украинският лидер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".. . . . . . . . . . Украинският лиЦЕМер заяви, че подобно решение ще доведе до "незабавен резултат".
193
1
 
12
 
! Отговори
хр.грозев предателят преди 2 седмици
Тоя наркоман с цялата шайка отдавна трябваше да бъде ликвидиран. хр.грозев предателят
192
0
 
8
 
! Отговори
Пипо преди 2 седмици
До Анонимен 197Те пък щото летищата искали да унищожават. Нали показаха вече какво искат да правят - касетъчни бомби в Севастопол...
191
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да удри. Ама после да не циври.
190
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** много ви е къса паметта бе дрогаре. Двореца с аквадискотека,подземно хокейно игрище и собствена винарна. Мебели обвити със злато. 3 етажен апартамент с хеликоптерна площадка. Зеля на малкото пръстче на лилипутя не може да стъпи.
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А АЗ МИСЛЕХ ЧЕ ЗЕЛИНСКИ КОМАНДВА ПАРАДА А ТОИ БИЛ АНГЛО/АМЕРИКАНСКИ ИМИКЯР
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хм,и колко от ракетите ще излетят,колко ще гръмнат в силозите,колко ще стигнат до целта? А как смяташ,дали няма да има обратен отговор? Колко мощни червени линии се превърнаха в кафяви драскулки по стените на тоалетна да напомня ли?
187
1
 
9
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Ами да му дават разрешение,войната да влезе в решителна фаза и да се приключва с Украйна!Евентуално да се реши и проблема с глобалното затопляне.
186
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 2 седмици
Е ,те британците дадоха резрешение. Даже новият премиер потвърди разрешението, и още няма удари по британска територия, нито по британски колонии
185
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука гледам много е коментирал Медведев, след като е изпил първата си водка за деня
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайно нечестно е терористите да могат да обстрелват градовете, а защитниците да нямат право поне да унищожат летищата и самолетите,от които се изстрелват ракетите. Все едно боксов мач,при което единият боксьор е с вързана една ръка. Какво чакат още!
183
1
 
13
 
! Отговори
someone преди 2 седмици
ами това което можеш да постигнеш е че ще те засипят с ядрени удари и ще изчезнете от картата бандерюго.
182
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
жена му е подала заявка за купуване на бугати -- прескъпа италианска марка автомобили.Това как се вързва с ролята му на някакъв спасител на украйна ? никак.
181
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато този бо *к лу *к се прави на интересен и не иска да преговаря, Русия ще превземе одеска област и украйна ще остане без излаз на море.
180
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до ноември може да не е вече жив. А сащса предупредени, че ако дават оръжие, с което може да се атакуват руски обекти ще последват отговори по американска територия.
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще те обесят като Мусолини с краката нагоре, пич!