Украйна обвини Русия в убийството на двама военнопленници

Според главния прокурор има видео с разстрела
11 юли 2024 08:08, Петър Бойчев
26
Украйна обвини Русия в убийството на двама военнопленници
Снимка БГНЕС

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин обвини вчера руските сили в убийството на двама украински военнослужещи, пленени през миналия месец в частично окупираната от Москва Запорожка област, в Югоизточна Украйна, предаде Ройтерс.

По думите му на видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как руски военнослужещи заповядват на двама невъоръжени украински войници да коленичат в окоп, преди да бъдат разстреляни. За момента няма коментар от руска страна, отбелязва Ройтерс, като прави уговорката, че не може да удостовери истинността на видеозаписа, съобщи БТА.

"Видеото ясно показва, че украинците се предават и не представляват заплаха. Въпреки това окупаторите цинично са екзекутирали невъоръжени мъже", пише Костин в социалната платформа "Екс". Той добавя, че месецът на убийствата е установен от проведеното разследване.

Русия систематично отхвърля обвиненията във военни престъпления от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., за които Киев твърди, че са близо 130 000, посочва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Русия
Руски магнати прибраха 11 млрд. долара дивиденти от военната икономика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дайте ги поиммено със дати и часове, какви са тия общи приказки. Флмчето зелиния ли го продуцира? Да не го е хванала носталгията по предишната професия? Да си беше останал актиорче вместо да си набутва родината във война.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важното е, ча Байдън потвърди- Президентът Путин е президент на Украйна.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След като излезнаха кадри с разстрел на руски планници, Украйна обвини Русия в престъплението, което самата тя извършва.
22
1
 
2
 
! Отговори
Сериозно ли преди 2 седмици
Украйна свали цял самолет с такива. Буча, детски болници ударени от американска ПВО ракета и разни подобни. Стига глупава пропаганда! Втръсва.
21
1
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 2 седмици
и тяхното време ще дойде, сега са много силни че американците ги подкрепят и ги пазят, ама като дойде Перчема на власт и като дръпне оттам корабите... и Хизбула ще им обяснят някои работи как се правят точно набези на Нетаняху и убийците му...
20
1
 
7
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 седмици
Евреите избиха над 20000 жени и деца ! Заяо драскачите не пишат нищо за това ?!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хванахме ги за краката, хвърлихме ги в канавката, след това обливаме ги с гориво, запалихме ги и те ще изгорят" - така ВСУ изгарят телата на своите бойциВидеото показва процеса на изгаряне на убити и ранени бойци от ВСУ, които украинското командване реши да не евакуира.Отбелязва се, че този метод лишава семействата на загиналите не само от възможността да погребат тялото, но и от парично обезщетение, тъй като военнослужещият се счита за безследно изчезнал, на роднините не се полагат плащания
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Укрофашистите гръмнаха цял самолет с техни си пленници, които руснаците щяха да им връщат, сега реват да двама наемници. Руснаците казаха точно и ясно, наемници в плен не вземат.
17
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гледах как украински бойци правят прочистване в руски окопи. Добре го правеха. Не оставиха жива нито една гад.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германски медик разказа пред "Ню Йорк Таймс" случаи на убийства на руски военнопленници в Украйна. Каспар Грос е част от отряд от международни доброволци, водени от американец, под командването на украинската армия. Американското издание публикува материал със заглавие "Убийства на предали се руснаци в Украйна доведе до разцепление в ръководен от САЩ отряд", в който се разказва, че часове след битката в Източна Украйна през август миналата година ранен и невъоръжен руски войник е пропълзял през
15
3
 
8
 
! Отговори
стига бе преди 2 седмици
А гледахте ли клип как украинец тръгва да се предава на руснаците, а неговите "другари" от ВСУ го удрят с дрон?Сигурно има такива случаи, но не са само от руска страна. За немският наемник, който бил медик във ВСУ, четохте ли какво разказва в Ню Йорк Таймс?
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украински театър. Те убиват своите войници, които са пленници на руснаците на цели групи, пък ревнали за двама. Дали руските войници, които са ги разстреляли, не са преоблечени украински и обратно?
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новите бандеровци са същите изр.оди като бандеровците от ВСВ. Колкото и да им чистят имиджа на борци срещу путинската агресия, вълкът си остава вълк. Руснаците пазят и не закачат предалите се насила мобилизирани украинци, но за бандеровците милост няма и няма да има. И в донецката прокуратура има списъци с престъпления на бандеровците. И доказателствата не са клипове от нета.
12
3
 
21
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Крадците викат дръжте крадеца.
11
1
 
25
 
! Отговори
Шоу преди 2 седмици
А кой свали самолет с 70 украйнски воено пленици тръгнали на размяна преди месеци,забравихте ли?!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна може да обвини Русия в каквото си поиска, защото знае че никой няма да разследва и ще остане безнаказано.
9
3
 
22
 
! Отговори
Зависи какви са преди 2 седмици
Хиляди украински войници се предават на руските сили всяка седмица. Скоро десет човека се договориха да се предадат през Телеграм и преплуваха Днепър, която на места е по-широка от Дунав със сал от пластмасови бутилки. Обаче много зависи какво са правили на фронта. Ако са изнасилвали руски деца или са убивали мирни жители ги разстрелват на място, както престъпниците от СС навремето. Също предателите ВЛАСОВЦИ от РДК не ги вземат в плен.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ко, ко речи
7
4
 
17
 
! Отговори
Кисел преди 2 седмици
Наемници т съединените наркомански щати,от каторжническа баптистка Канада от протистантска Англия от *** Литва ,Латвия, Естония, *** от Полша, пияниците от Финландия педетата от Францияса унищожавани още при всъпването на ОКРАИНА.Вл. Вл. Путин ви предупреди всички ***-.,да,.-ли от НАТЮ ,ьно кой да слуша.Сега ще има мъртавци .НАТЮ сами си пажелаха унищожението на войниците.Така и ще бъде-унищожение! За Русия! За Путин!
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Укро фейк новина.