Горещата вълна в Гърция с температури до 43 градуса

Очакванията са тя да продължи поне до петък
14 юли 2024 11:47, Красимир Ангелов
25
Горещата вълна в Гърция с температури до 43 градуса
Снимка: БГНЕС

Продължителната гореща вълна, която обхвана Гърция, се очаква да продължи поне до петък, 19 юли, а температурите се очаква да достигнат до 43 градуса, съобщава АНА-МПА.

Според прогнозата на Националната метеорологична служба на Гърция най-високи температури ще бъдат отчетени във вътрешността на страната, по-специално в западната и северната част, както и на островите в Източно Егейско море. В крайбрежните зони се очаква температурите да бъдат с между 2 и 4 градуса по-ниски заради морския бриз.

В специален бюлетин националната метеорологична служба обясни в петък, че Гърция е засегната от горещи въздушни маси, идващи от Африка и централната част на Средиземноморието, които ще тласнат термометрите към още по-високи стойности, посочва в. "Катимерини".

Службата отправи призив към гражданите да вземат предпазни мерки, а лицата от уязвими категории като възрастни хора, бременни жени, хора със заболявания, затлъстяване и други, да прекарват най-горещата част от деня на закрито, по възможност в помещения с климатик или вентилатор, а ако им се налага да излязат - да избират сенчести места, да носят светли памучни дрехи, шапки и слънчеви очила и да бъдат добре хидратирани, като също така избягват тежките храни и алкохола.

Висок риск от пожари (четвърта степен) е обявен за днес за областта Атика, където се намира столицата Атина, и остров Крит, както и за областите Коринтия, Арголис, Беотия, Евия, Еврос и Родопи, според картата за прогноза на риска от пожари, публикувана от Министерството на климатичната криза и гражданската защита, информира АНА-МПА.

Главният секретариат за гражданска защита е предупредил съответните държавни служби, както и областните и градски власти, да бъдат в повишена готовност за защита на гражданите в случай на избухване на горски пожари. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: жегаГърциягорещини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
8
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 1 месец
От две години не съм стъпвала в Гърция и се чувствам прекрасно в България. Така че няма значение за мен колко градуса е там.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам снимка на телефона с 39С от Неа Мудания от 21ви юни 2012та направена около 20ч. Нищо ненормално за там. От началото на Август съм в гръцко отново...отворковците да ходят на хладно по нашето
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много си е добре времето. Само да не стане над 53 градуса.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от 14 Преди 20 години....
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 13 За последните 20 години аз не помня толкова горещ юли. Преди 20 някъде си спомням че за последно се мокрех с вода нощно време и си лягах чисто гол и си слагах вентилатора да ме обдухва както съм в леглото. Оттогава не ми се е налагало да го правя. Но в последните дни пак го правя. Нямам климатик понеже.
13
2
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Е лято е, колко да са температурите? А в Африка и в ОАЕ колко са температурите!??? А в Кресна, Сандански и т.н. да не са по-ниски!?? Жалки напъни за промотиране на бетономутроморието ни!
12
8
 
0
 
! Отговори
Ганка Кърджалийска преди 1 месец
Айде на хаирлия да е, тази година 43, догодина 50, по догодина 57.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като станат 50 градуса у нас, тогава пишете. То ще е истински рекорд за всички времена на измервания.
10
16
 
3
 
! Отговори
Гърция тревъл преди 1 месец
Преди да отидете на почивка в Гърция си направете едно завещание за всеки случай. Ако не умрете от хранително отравяне то може да умрете от топлинен удар. Приятно почиване в Гърция.
9
14
 
3
 
! Отговори
Гърция тревъл преди 1 месец
Преди да отидете на почивка в Гърция си направете едно завещание за всеки случай. Ако не умрете от хранително отравяне то може да умрете от топлинен удар. Приятно почиваме в Гърция.
8
14
 
7
 
! Отговори
Зум преди 1 месец
Още желаещи за "почивка" в Гърция има ли?
7
6
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Гърците може да се оплачат на слънцето, че много им пече.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5 ...В Петрич даже го дават 4 дни с 42 градуса...от утре до четвъртък включително....Те това е гърч вече. А не ми се мисли за хората там които ще работят на открито без сянка.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 2 Ми в Петрич по-различно ли е бе, смееешник? 42 градуса го дават утре и вдруги ден там. И те ли са алчни че да им изгорят задниците, смееешник? Впрочем се обръщам към сайта...значи пишете че в Гърция щяло да бъде 43 градуса, което е нормално за Гърция, а не пишете за у нас в Петрич че ще е 42 градуса? Впрочем в Атина утре и вдруги ден го дават 38 и 39 градуса, а на 500 километра на север, тоест у нас в Петрич ще 42 градуса. Паляяяячовци....
4
9
 
3
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Сега разбирам защо гърците обичат да ядат пърженио сирене.
3
16
 
6
 
! Отговори
Зайче преди 1 месец
Нали беше много хубаво там? Какво става сега?
2
15
 
3
 
! Отговори
Бъ преди 1 месец
Изгоряха им задниците на алчните гърци.
1
2
 
13
 
! Отговори
Новообрязаната мумия преди 1 месец
Е за Египет кво да кажем! Ами в Газа направо смърди на пърлено!