До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от Общество
Диетолог: През лятото да се намали консумацията на месо
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Кой копува апатавенти в *** София ,за 3000 на квадрат,за 2000 си копувам в Барселона буахаха
234
0
 
2
 
! Отговори
ИЗГОНЕТЕ преди 3 седмици
ТЪПИТЕ СЕЛЯНИ И НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПООПРАВЯТ
233
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Простите селяни работещи като слуги, земеделци берачи на зеленчук, цветя строители тирсджии и подобни са горди Софиянци копува курници на порази и вече не се диша от *** заселени в софия, а строителството и цените са за ***. Дава хиляди и живее като беденяк, *** ама е в София.
232
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като има балъци и глупци ще има и милионери
231
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При положение, че от есента ще има комисар по достъпността на жилищата, то дали балонизацията ще продължи или ще почне урегулиране чрез закони и нормалтвини актовие срещу тази перачница и цените ще се нормализират, иначе казано ако сега купуваш, за да си запазиш парите, реално ще си губещ
230
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
днесаджиите всеки ден пускат по някоя статия как имотите поскъпвали, очевидно са свъзани с някоя брокерска агенция и имат интерес от това да поддържат интерес и да натискат цените да се увеличават
229
0
 
4
 
! Отговори
Логичен Петровски преди 3 седмици
Ани, не мислиш като пишеш. Как така най-много се търсят ново строителство, хем пък обзаведени. То "новото" се предава на замазка и шпакловка, къде ти обзавеждане ?Нещо май рекламираш, а?
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БВП - ракийката Не му се сърдете на човек. Той може да не пие ракийка, а да е на нещо по-модерно. Жалкото е, че в БГ се напълни с такива "специалисти". Та във ваша подкрепа ще допълня с един много хубав пример. 2021 фирма Х прави оборот 1000 лв и е реализирала 100 тона продукция. 2023 година същата фирма прави 1200 лв оборот и реализира 90 тона, защото цените са по-високи. И сега въпрос за напреднали - това ръст ли е или не? Та така и с неговите сметки.
227
0
 
2
 
! Отговори
БВП - ракийката преди 3 седмици
Извинявам се, че пак пиша, но съм сгрешил неволно (явно ракийката още не избягала напълно от главата ми) и искам да се поправя. Значи статистиката не е на БАН, а на Българска народна банка (БНБ). Извинявам се. Айде, чао от мен!
226
0
 
2
 
! Отговори
БВП - ракийката преди 3 седмици
Или ако бабешката просто съберем числата (числата са малки, математиците няма да се сърдят) ще получим пряко сили нарастване на българския БВП в реално изражение в периода от 2021 до 2024 г. от 8%. Сега се извинявам, но отивам да изстудявам ракийката за довечера и да купя доматки за салатка.
225
0
 
3
 
! Отговори
БВП - ракийката преди 3 седмици
Аз съм един от онези с БВП. Извинявам се, че ак сега пиша, но както ти ме посъветва - отидох да пия ракийка, та едва сега се пооправих. Та за БВП - отваряме статистиката на БАН (съвсем прясна - публикувана вчера на 14.08.2024) и четем следното: Брутен вътрешен продукт (годишен реален темп на изменение, %) за 2022 спрямо 2021 имаме 3,8% и за 2023 спрямо 2022 имаме още 1,8%. За 2024 спрямо 2023 имаме данни само за първо тримесечие и на тяхна база предполагаме нарастване на икономиката с още 1,9%.
224
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До БВП БВП според НСИ по производствен метод - така погледнато в абсолютна стойност има ръст ат 32%, ама пропускаш една много важна особеност. Инфлацията. Производствения метод отчита пазарни цени с коректив данътци, мита и тн. А сега сметни натрупаната инфлация и увеличението на пазарните цени и да приравним. Тогова сметката е друга. Здравословната инфлация е около 2%. Всичко нагоре не е ОК. Аман от умници. И пак НСИ отчетоха около 30% обезценка на парите от 2021, така че ти се налей сега.
223
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Туй на снимката всъщност е бразилска фавела, да не си помислите нещо друго :)
222
0
 
8
 
! Отговори
До 209 с прабабата преди 3 седмици
И само това ли може да вършите 5 семейства? Да се изхранвате от имотите на прабабата? Еми всички имаме наследства и един ден не съм разчитал само на тях. Представям си след 20-30 год., какво ще казват децата ви - "благодаря на пра-пра баба, че ни е оставила имоти да се изхранваме 10 семейства".
221
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много е красиво всичко. И това на снимката.
220
0
 
3
 
! Отговори
Собственици ООД преди 3 седмици
Бившите българи, гастарите и всички останали чужденци се пукат от завист и злоба. Но това е положението. Да си купуват от новото строителство от гипс-картон по 3к евро на кв.м. и да мируват. Старото не се продава.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 134: Това е като човек да сравняв имота на гражданина Р.Г. на улица "Обобрище" с работническите общежития панелки, например
218
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой си написал, че в центъра на Антверпен, имало тристаен с гараж за 200 000 евро. Направих си труда да проверя. Представете си както е Долни Богров за София, та в такава локация спрямо центъра Антверпен се продава едностаен за 200 000 евро. И в статията пише, че има и за 1500 евро имоти в София. 70 кв са 105 хил евро или 200 хил лв - 66 брутни средни софийски заплати или шест и половина годишни. Хайде сега проверете колко средни годишни заплати ви трябват за жилище в хубавите държави
217
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много кисело гроздето, така де - имотите.
216
2
 
0
 
! Отговори
нтв преди 3 седмици
ха ха ха