Кой ще изведе Франция от политическата каша?

Отговорът е лесен - никой!
12 юли 2024 10:17, Инна Ангелова
43
Кой ще изведе Франция от политическата каша?
Снимка: Pixabay

Писателят Стефан Цвайг веднъж написа, че европейската политика от векове е борба между две лидерски школи: Общото благо, подкрепяно от хуманиста Еразъм, и по-егоистичния стремеж към власт, насърчаван от Макиавели. Франция отчаяно се нуждае от първото, ако иска да излезе от задънената улица на парламента и да върне икономиката си в правилния път.

Извънредните парламентарни избори на 7 юли показаха, че френските избиратели са забележително единни в позицията си да не допуснат крайно десния лидер Марин льо Пен на власт, но са разделени по всички останали въпроси: Националният сбор на Льо Пен се класира на трето място след левия блок и центристите на Еманюел Макрон, но никой от тях не получи мнозинство.

В страните, които са свикнали с коалиционни правителства, това би било незабавен стимул за компромиси и преговори от другата страна на пътя, за да се изградят по-големи партньорства. Умерената левица, Зелените и центристите потенциално биха имали само няколко места, които не им достигат, за да контролират законодателния орган.

 
Коалиция на нежелаещите | Франция е една от малкото страни, които нямат скорошен опит с коалиции
Вместо това това, което започна като "Къща от карти", се превърна в нещо като епизод на "Сървайвър". Схватките вече започнаха: Крайнолевият Жан-Люк Меленшон бързо се закани, че няма да има компромис по отношение на главозамайващото увеличение на заплатите, данъците върху богатството и отмяната на реформите, част от програма, която според изчисленията на мозъчния тръст Institut Montaigne ще увеличи бюджетния дефицит със 179 млрд.

Останалата част от неговия Нов народен фронт не е толкова сигурна. Марин Тонделие от Зелените заяви, че трябва да се вземе предвид рискът от икономическа "катастрофа". Но равносметката от последните няколко дни е, че има много потенциални лидери в очакване, включително Оливие Фор от социалистите, но няма съгласуван кандидат и платформа.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
аре у лево! преди 3 седмици
Дарвин казва че естествения подбор е дело божие!
37
0
 
4
 
! Отговори
да слагат тенджерите преди 3 седмици
на главите като уркаинците и напред към планетата на маймуните (м ай м уни те - ко му тури звездичките АЙ- АЙ "интелекта"! :) )
36
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Да викат Зелята за прецедент и да се приключва.
35
0
 
4
 
! Отговори
заеби Франция преди 3 седмици
Нас кой ще ни изкара от политическата каша? Радев ни вкара, съединителя... но кашата при нас е ужасна
34
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Никой, Франция я пиши бегала.
33
0
 
5
 
! Отговори
тулуп преди 3 седмици
Путин !
32
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
Марин Льо Пен!!!! И онези, дето ги наричате "популисти" и ги мразите, защото казват истината.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ким Чен Ун ще ги управи.
30
1
 
8
 
! Отговори
Депупутка преди 3 седмици
Само Путин ще извади Франция и Германия от всякакви кажи и ***. Слава на Русия
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очаквам какво ще ни сервира деменционът БайДанчо !
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нема каша, цела Франция е ЛЯВА, че-рве-ни са, това ли е кашата, е избраха си единодушно ко-му-нетата да управляват.:))
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Силният" запад неочаквано се оказа в пълна каша заради собствените си необмислени действия. Каква изненада...
26
0
 
6
 
! Отговори
как кой преди 3 седмици
Путин
25
0
 
9
 
! Отговори
лекар преди 3 седмици
Кой ще изведе България от политическата каша?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Калиян Мбапе
23
0
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 седмици
До Анонимен 22: Защото 128 равно на цяла степен на 2. Две на седма степен е точно 128. .................................................................................................................................. А ако говорим сериозно, за САЩ най-голямуспех би била една война в Европа с използване на ядрено оръжие. Историята показва, че след всяка европейска война Европа обеднява, а САЩ забогатяват.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Антъни Блинкен: Доставката на F-16 в Украйна се случва "точно сега". Но Киев се нуждае от 128, а не от 10-20 самолета. Странно защо наркомана избра точно числото 128, защо не 163, или 146 примерно? Знае ли някой тук?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Зеленски , чака ли , чака ''помощи'' !Украйна не разбра ли , че всяко нещо си има ТАВАН на търпимост и ИЗЧЕРПВАНЕ НА ОРЪЖИЕ И РЕСУРСИ , за разлика от Русия където още има не разработвани изкопаеми ресурси !!!
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как бре , това е ''фейк''-новинЪ .Русия няма ракети , потъва , Путин пак умрял , Украйна напредва / към Киев/ , всички напуснали Украйна млади мъже се завръщат , напират пред военните окръжия за да отиват на фронта ,... изобщо , Запада не е в рецесия да речеш .А в България имаме стабилно ''редовно'' Правителство , и ''атлантиците'' нараснаха , кой от кой по-неграмотни и примитивни ...
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обединеното кралство не е позволило на Украйна да използва ракети Storm Shadow в Русия, уточнява Министерството на отбраната. Длъжностни лица са загрижени, че "подобен ход би ескалирал войната и би могъл да въвлече Великобритания в конфликт с Русия". The Telegraph посочва, че Зеленски изглежда се дистанцира от по-ранни коментари, след като източник каза, че не е дадено разрешение.