Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.

Това сочат данните на КНСБ
17 юли 2024 10:42, Александър Попов
185
Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.
Снимка: БГНЕС

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), представен на пресконференция днес.

За сам живеещ човек са нужни 1453 лв.

От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0,1% на тримесечна база и нараства с 3,6% на годишна база.

Искаме да имаме дефиниция на национално ниво за заплатата за издръжка и Националната статистика да я обявява на тримесечие, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му така гражданите ще придобият представа за това колко пари им трябват, за да могат да живеят сравнително добре по българските стандарти.

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4% от общия доход, отчитат също от синдиката.

Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“. По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: КНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
3
 
0
 
! Отговори
И по-зле преди 1 месец
ще става с цифровото евро. Тогава никакъв контрол няма да имаме върху въздухът наречен пари.
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно какво влиза в тази месечна издръжка? Влизат ли наем, вноски за изплащане на кредит за покупка на жилище, такси в частна детска градина, защото няма места в държавната и т н.
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 2615 лева нето са 3370 лева бруто или две брутни заплати по 1685 лева. Въпросът е, че тези 2615 лева за нищо не стигат.
146
2
 
0
 
! Отговори
Без програмист преди 1 месец
мога, без интернет мога, без телефон и телевизия мога. Но без храна и лекар не мога. IT сектора е изкуствен балон, с цел цифрово робство и контрол, Лайен отпусна от данъците ни 250 милиарда евро за Дигитализация, като им мине модата, ще трябва да изучават истинска професия. Дори сега не гледам телевизия и се отказах от 4 телефона, преродих се, станах Човек!
145
1
 
2
 
! Отговори
Стар програмист преди 1 месец
Доста се посмях на написаното за Адам Смит и Маркс - неграмотност отвсякъде. Отдавна не съм срещал програмисти да пишат тук, сега също няма. Темата е месечната издръжка и тези 1453 и 2615 лева, а един програмист не бяха от темата.
144
2
 
3
 
! Отговори
До М,фх,д;рий 146 преди 1 месец
Кой говори за мързеливци и неудачници. Имам чувството, че в училище много са те пердашили махленските лeкeнцa от социалните низини. Затова ги търсиш по форумите, за да им кажеш какво си постигнал, предполагайки, че те са си все още на социалното дъно. Тук говорим за онези пенсионери, половината от трудовия стаж на които е минал по времето на соца. Не са имали избор, а през 90-те години собствен бизнес и пенсионно осигуряване по избор е било нещо много несигурно. Били са в капана на времето.
143
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен 145 : Именно драги, не знаеш с какви заплати са. И аз не знам, но за разлика от теб не ме интересува - за мен е важно АЗ какви пари изкарвам, и дали ми стигат да постигна целите си. Сигурен съм че има хора, които изкарват повече, но съм научен да си гледам своето канче и да не надничам в чуждото. Завистта не конструктивна.
142
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 144 : Има две водещи икономически теории в света - Маркс и Адам Смит. Според Марксистите всеки трябва да получава според нуждите си, а притежанието е престъпление. Според Смит всеки получава адекватно на приноса си. Искате мързеливите неудачници да получават блага наравно с кадърните и работливите? Няма го майстора!
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 143 Памперсите ги сменят санитарките. Медицинските сестри вършат разни видове помощна работа, асистирайки на лекарите. За 15 000 долара месечно. Направи сметка. Гворя заонези, коитосазавършили колеж, а не медицински курсове. Защото, доколкото разбрах, има и помощен персонал, научен да поставя инжекции, системи и да върши още няколко елементарни манипулации. Те са по-низша степен и не знам с какви заплати са.
140
3
 
3
 
! Отговори
А бе, програмисте! преди 1 месец
Съдейки по поредното ти изявление, хората тук били с "марксистката нагласа, че трябва да получават според нуждите си"?!?!? В най-солидните западни държави социалните помощи са съобразени с нуждите на хората. У нас и през соца, и в наше време немалка част от заплатите са такива, че не стигат за покриване на най-елементарните нужди. Затова Ели не е права като казва, че българинът няма финансова култура. Тя описва прахосничеството само на една част от българите. Останали правят чудеса, но оцеляват.
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 140 : Има разлика в това да работиш в приятен климатизиран офис и това да сменяш памперси и да се занимаваш с кървища и други подобни. Да сравняваш програмист с медицинска сестра е смешно.
138
1
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Анонимен - Защото така ми е удобно. Един от клиентите ми е американска компания, и плаща по 110$ на час, при ангажираност 160 часа месечно. Защо да си развалям комфорта да ходя до там?
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До София 139 Що подбуждаш мацето към самоубийство бе, майна? Противозаконно е.
136
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмист - Тогава защо си тук? Нали в САЩ Ще ти плащат повече? Съмнявам се добър програмист да получава там такива пари. Ако искаш да разбереш какво ти казвам, поинтересувай се колко получава там медицинска сестра, завършила съответния колеж, онзи вид колежи, които тук допреди 30 години наричаха полувисши институти. Който прави нещо с какъвто и да е вид техника, именно той е заменимият, без значение дали може да избира за кого да работи. Айшето, и то избира чии прозорци да отиде да измие.
135
3
 
0
 
! Отговори
София преди 1 месец
До ЕлиТова живот ли вземи се гръмни ......
134
4
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
гледам,пак "програмисти" са фукат с приходите си...Драги мои,ще ви кажа нещо:..-Но първо ще уточня:-АЗ съм ползвал програмисти да програмират чиповете на изделията,които произвеждах..Добри момчета,свестни момчета..НЕ съм им плащал-просто ДЕЛЯХ с тях...Но:..-Така наречените "програмисти" НЕ са НАЙ-ВАЖНИЯ ФАКТОР !!!!!..Социума е ОБВЪРЗАН във взаимни ЗАВИСИМОСТИ !...Неморално е ИЗЛЪКУТВАНЕТО на "обикновени персони" и "по-по-най специалисти" !!!!...Не вирете носове !
133
0
 
3
 
! Отговори
Коментар по заглавие преди 1 месец
Демек, минималката не стига с около 50%?
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тези цифри може да са важали за 2010-та
131
8
 
6
 
! Отговори
България преди 1 месец
В България бедни, гладни и жадни няма . В Африка пукат от глад защото се плодят като зайци без да разбират къде са и за какво са. България има пари за 5 Българии. Всеки е собственик на имотите си без ипотеки. Валутен борд , стабилен лев. Банките пращят от пари. Бедни имало в България , ама друг път. Лъжат гостите и чужденците , а те им вярват като патки.
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат: Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни.---- Тъй де, 2500 лева на месец за частната детска градина и 115 лева за всичко останало.