До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
2
 
2
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
За това си взех земеделска земя 5 декара, една каравана, вода прокарах и всичко е точно. Даже данъци не плащам.
174
3
 
24
 
! Отговори
брокер кожодер преди 1 месец
Интересно е как, хората които спестяват и инветират в акции/крипто/злато са неудачници, а хората, които са се загробили със заеми за 20-30 години са супер успешни, а не напънати за имот от жена си и живеещи месец за месец. Много бързо се американизирахте и наистина ви трябва криза от американски мащаби, за да ви дойде акъла. Дотогава рубивайте на шефа, че да не изтървете месеца. Все пак събирачите на заеми се завръщат заедно със съдиите изпълнители. Спокоен ден :)
173
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик - те строителите точно пък при теб дойдоха, че да ти разкажат как, на кого и на каква цена са го продали, нали...
172
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това неудачникът е много интересен образ. Най-голямата му мечта не е да се измъкне от блатото, в което се намира. За това той е неспособен, даже не фигурира в най-смелите му фантазии. Не казвам планове, защото той планове няма, освен довечера да си отпие от домашнярката под звуците на някоя фолк дива. Той мечтае за едно - ако може всеки постигнал нещо да се провали. Дали ще са войни, кризи, спукване на балони, провалът на вече успешните го държи жив и му дава надежда.
171
7
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Браво, браво. === Надай се куpeц на пияна жЕна. По времето на световната криза 2008-2009 година имаше една новопостроена сграда точно на пресечката Тодор Александров и Опълченска. До метрото и на 100 метра от МОЛ София. Бяха опънали един транспарант, че се продават офиси и апартаменти по 3000 евро квадрата. Още по онова време и в свирепа имотна криза. Ами седя си транспаранта още 2-3 години и после изчезна, защото всичко се разпродаде :) Изчакаха си строителите и спечелиха :)))
170
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма човек на средна възраст, който да не може да си позволи нормално жилище, било то в София, Пловдив или в някой черноморски град. Освен ако няма проблеми с когнитивните способности, необременен от интелектуални възможности. Или казано простонародно - да е обратното на многоумен. Или пък е най-обикновен мързел.
169
3
 
6
 
! Отговори
Шоу преди 1 месец
Балона може да се надува още сто години. Вижте щатите и ес. Печатат като луди евро и долари и ги раздават на калпак. Все го пукат балона пък все го надуват . Световната война ще нулира всички трилиони дългове и ще започнем начисто и от нулата.
168
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София е най-евтината европейска столица след Скопие, Тирана и Кишинев. Цените на имотите тепърва ще скачат и пак ще има купувачи. За ужас на непрокопсаниците, дето все философстват за някакви "балони". Балони има само в празните им главици, неспособни да родят нищо, освен да седят на работа за 800-1000 евро мизерни подаяния, които наричат "заплатка".
167
5
 
17
 
! Отговори
Браво, браво. преди 1 месец
Когато балонът се спука наистина ще бъде грандиозно събитие! Ще повлече цялата икономика. Това инвеститори, строители, доставчици, брокери, банки.....страшно много народ ще пие студената вода.
166
4
 
1
 
! Отговори
Строител преди 1 месец
До Анонимен 164 - на това му викат бизнес. Не е твоето и не се изказвай. А мен не ме мисли кой съм спосорирал. В последно време такива като теб се надпреварат един през друг, набълбукани с кредити да ми плащат предварително за всичко. Калкулацията няма да ти казвам колко е, че съвсем ще ти стане тъпо. Едни правят реални, а други теглят кредити да им га дават. Ти от коя страна си? Май си от тези с кредитите.
165
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз когато купувах 2016 100 хиляди евро ми се струваха супер много и все още са за 130 квадртата апартамент в мизерния град София. Тогава взимах 6к чисто, а сега е просто абсурд да се инвестира в това. Ех тогава да бях взел 10-20 гаража примерно това вече е удар.
164
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ве, той масовият българин в София получавата тъкмо подобни пари на месец, нали, примерно 2000 евро на месец и му скача заплатата всеки месец, нали... Чета съседната статия за Стоян Мавродиев и Румен Гайтански. Е, ако се казваш Гайтански, сигурно ти дреме на дедовия, че ще платиш 2к, 3к или 4к евро на квадрат, ама иначе...
163
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Строителче, по твоята логика ти като строител си спонсор на банките, на фирмите произвеждащи материалите ти, на подизпълнителите ти и т н
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
3000 евро квадрата е голяма рядкост. Масовият случай е 1200-1600 евро квадрата и то в центъра на София.. Примерно купил си жилище от 100 квадрата за 80000 евро през 2017 година и сега го продаваш за 160000 евро.
161
5
 
8
 
! Отговори
Строител преди 1 месец
До До 153 "Не, не е тарикатлък, а здравомислие." - инвеститора мой човек съм аз, строителя. А ти си поредния шаран, мислещ се за инвеститор, който е готов да брои и 3000 евро на квадрат, като си мисли, че прави удара на живота. Инвестицията генерира доходи, трупа богатство и тн. Такива като теб са спонсори на инвеститорите и банките.
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АРХИТЕКТ, баш майсторе, забрави ли, че София снабдява Перник с вода? При 70% загуби в пернишката водопроводна мрежа, не е зле мисля.
159
4
 
8
 
! Отговори
АРХИТЕКТ преди 1 месец
София има лимит на питейната вода. Не може да задоволи повече от определено количество консуматори на вода. Като презастроите от къде ще вземате вода ? Плевен и Ловеч вече са на воден режим.
158
1
 
19
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Ако нямате належащ жилищен проблем в момента не е добре да купувате, поне според мен.В града в който живея, средно голям към 50 хил, преди само 5 години имаше апартаменти ново строителство, построени от фирма на която познавам собствениците, поради никаквото търсене ги продавах на 350 евро/кв, под себестойност, само да се оттърват от поддръжката.Когато започна новата вълна преди 2 години се изкупиха за 3 месеца, пичовете забравиха лошите години и сега пак строят нови кооперации..
157
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Актуализиране на данък сгради според пазарната цена от 3000 евро на квадратен метър, въвъждане на такса водомер и такса електромер за всички жилища, глоби от НАП за недекларирани доходи от наем, прогресивен данък за второ, трето и т.н. жилище ...Тогава пак да си говорим за цени на недвижими имоти.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен До 153 Не, не е тарикатлък - пак да ти обясня. Ивестиция е, когато изкарваш реални пари. А това, за които говориш ти е накакъв вид пестене, което също е съмнително. Аман от пишман ивеститори. Плюшкин толко му е акъла - парите не се мерят в абсолютна стойност, а в покупателна. Но щом се убеден в това, бягай да изтеглиш 300к евра, ще върнеш 450 и се мисли, че се избил рибата.