До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София

Предпочитани са южните квартали, нараства интересът към къщите
14 авг 2024 07:10, Анисия Иванова
259
До 3000 евро/кв. стигнаха цените на имотите в някои райони на София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро на кв. м, а за тристаен са между 1500 евро и 1700 евро на кв. м, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Но реално цените варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е.

В центъра на столицата цените започват от 1800 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м. Но конкретната цена за даден имот отново зависи от точното му местонахождение и неговите характеристики.

В квартали като “Яворов”, “Изгрев” и “Иван Вазов” средните цени достигат до 2300-2800 евро/кв. м, а в някои случаи дори са над 3000 евро/кв. м, съобщава "Труд".

Купувачите търсят предимно по-големи апартаменти, в които да живеят със семейството си. Най-голям е интересът към тристайните жилища, следвани от двустайните. По-слаб е интересът към многостайните и едностайните апартаменти.

Много купувачи търсят напълно завършен и дори обзаведен имот. Най-търсени от купувачите са имотите в южните райони на София и широкия център. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, детски и учебни заведения.

Нараства интересът към къщи. Но предлагането на къщи в близост до София е ограничено. Има предлагане на модерни редови, двуфамилни или еднофамилни къщи в нови комплекси от затворен тип, които строят в покрайнините на София. Този вид имоти са луксозни, комфортни и ги предлагат с доста удобства, като охрана и контролиран достъп, поддръжка на общите части, зелени площи и детски площадки, но и цените им са доста високи.

Най-голямо е предлагането на пазара на двустайни и тристайни апартаменти. Интересът към предлаганите имоти на зелено се увеличава, посочват консултантите. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина”, “Витоша”, “Банишора” и “Овча купел”, поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро и 2000 евро на кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде се намира и какви са характеристиките му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още по темата: цениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
3
 
7
 
! Отговори
архитекта преди 1 месец
Над 85 % от жилищата в България са наследствена собственост , изплатена , без ипотеки. Новото строителство е за чужденците , които се очаква да нахлуят в България. Тепърва ще има климатични бежанци поради безводие. Само дето те нямат пари и не знам как ще си продавате новото строителство. Ще го подарявате.
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...195 "От имот пада някой лев, но ако е немъчен(наследствен)" - козметичен ремонт за 25 години? Ако се дава под наем за този период трябва минимум два и то основни. А ако попаднеш на "наематели" може и повече. И като добавим, че 25 години не е равно на 300 наема, а на около 80% това, после данъци, тук там някоя дреболия и на това отгоре вноските, барабар с лихвите. Сега разни новоизлюпени наемодатели се кефят, но след някоя друга годинка като дойде време за баня, кухня, уреди-20 евра минимум
193
2
 
9
 
! Отговори
... преди 1 месец
От имот пада някой лев, но ако е немъчен(наследствен). Иначе да чакам за 25г да избивам "инвестицията" са глупости. За това време му трябват поне един козметичен ремонт и един основен.
192
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В средата на 2021 четем "средната работна заплата в София за първи път надмина 2000 лв.". Три години по-късно тя вече надмина 3000 лв. (увеличение с 50%). Икономиката ни нарастнала ли е с 50%? За последно тримесечие четем "БВП нарастна с 1,6%". За същото време СРЗ обаче нараства с 13%. Интересно, нали? Тази работа е като да пиеш водка бързо и на големи глътки като на всеки 100 мл водка си боцваш по едно доматче за мезе. Мисля, че всеки знае как ще приключи един такъв алкохолен маратон.
191
0
 
5
 
! Отговори
хахахах преди 1 месец
По 5000 на квадрат да ги направят! Знаете през къде ми е.
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Спеца Какви са тия прошляци, дето едвам свързват. Аз такива не познавам. Ако си на 30 или 40 отдавана не си от тия дето едвам свързват, даже и да си бил с много слаб старт в живота. Стига с това мислене тип "какво да ги правим непригодните". Да се оправят някак. Такова мислене е опасно и спира растежа на масата от населението.
189
3
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
*** си въобразява че със средна заплата 1000 Е на около 5 % от населението другото в под чертата работещи бедно те наем едвам свързват и бавят да си плащат камо ли ипотека ще покриват на 6000 лв квадрата 😆😆 пийте си хапчетата другари шопе и се надайте за Шенген и Еврозона или Коньо на Зелена трева и Европейска столица. Шопските овчари немат един стадион като хората и работещ лифт у Гората европейци били. Провинциалистите са новите крепостни с 30 г ипотека на ,,плаваща лихва
188
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко е реалната стойност на един апартамент? Колко струва чисто? - има много "ако" и "зависи". Къде се намира този апартамент, т.е. колко струва парцелът? Колко е висока сградата, т.е. цената на парцела върху колко жилищни единици се разпределя? Как е изпълнен строежът (материали, изпълнители, подизпълнители, срокове...) - всичко се договаря. За теб цената ще една, за мен друга, защото ти примерно можеш да чакаш и възлагаш мащабна поръчка, а аз бързам и моята поръчка е малка.
187
1
 
0
 
! Отговори
now преди 1 месец
А в boxnow работят галено казано полу/ /.и ди-о-ти. Който не вярва да ги пита.
186
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 182 Като тръгне едно нещо надолу, други две тръгват нагоре. Пример: онлайн търговията процъфтя по време на пандемията. И когато се отвориха наново магазини и ресторанти, последните възприеха онлайн търговията. Тя не само не западна, а стига постоянно до нови висини. Тия, дето първи хванаха вълната, от малки бизнеси се превърнаха в бизнеси за милиони. Тук в нашата глуха балканска провинция, не някъде по света.
185
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам някой да направи реален анализ и да пусне данните публично. Колко е реалната стойност на един апартамент? Колко струва чисто като проектиране, материали и труд? Да видим колко е реалната нетна печалба на строителите и с каква надценка достига до крайния купувач.
184
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 177 === В Берлин четох, че има имоти в центъра за по 55 000 евро квадрата, в Париж 10 600 еврака, Лондон 17 000. Говорим само за центъра, не за кварталите. А вие тук сте се разпищели, че имало някакъв балон, щото били много скъпи имотите. Напротив, евтини са ни цените и то доста. И не ми говорете за разлика в заплатите, защото в София заплатите са вече колкото в Европа, без най-богатите като Швейцария, Холандия... В Англия колко си мислите, че взимат? Или в Италия? Колкото у нас вече
183
1
 
0
 
! Отговори
boxnow преди 1 месец
А в boxnow работят галено казано ***. Който не вярва да ги пита.
182
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България цари голям оптимизъм, понеже в последните години доходите рязко се вдигнаха и продължават - примерно последно заплатите на преподаватели във ВУЗ. Друг е въпросът - какво стои като основа на тези повишения - реално нарастване на икономиката (БВП) с подобни темпове или нещо друго. Ако е реално нарастване - няма от какво да се притесняваме. Ако е нещо друго - това "друго" рано или късно ще се изчерпи. Аз не знам, но знам кой знае - Асен Василев. Той обаче не обича много да говори.
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато цените на всичко вървят нагоре всички "инвеститори" и купувачи се бият в гърдите колко са умни и как са надхитрили системата. После обаче когато пазарът се обърне и цените тръгнат надолу настъпва гробна тишина! Вие сега си мислите че можете да надхитрите еврейската схема.
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До брокер кожодер Важното е да се инвестира, няма значение в какво. Ако се е загробил с 20-годишна ипотека, не е инвеститор, а най-обикновен бачкатор. Но има и такива, дето ипотеката им е 1/10 от дохода и не им е проблем изплащането.
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сифилиско - добре звучи, ама ако си сам . Ако имаш деца не става номера с караваната в пампата.
178
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро един 50-годишен философстваше как високите цени на жилищата са основна причина за лошото положение на страната. Както го попитах в какво се изразява това лошо положение не можа да отговори. После се оказа, че тоя пер.гиш, живял половин век на тая грешна земя още живее в студентско общежитие!! Постоянно злобее към негови колеги, като го попитах той защо е до никъде и как мисли да се развива, не разбра въпроса. Таааа, за такива смачкани калтаци имотният пазар не е добър, определено.
177
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До брокер кожодер: "напънати за имот от жена си и живеещи месец за месец" - колко много истина има в това кратко изречение!!! Казвам го без всякаква ирония :-(
176
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 2-3 години квадрата ще е минал 10 000 евро.