10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Министър Тотю Младенов готви промени в Кодекса на труда
15 апр 2010 11:48,
123
10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година
Министър Младенов. Снимка: БГНЕС

Подготвят се промени в Кодекса на труда, които да гарантират използването на отпуските, обеща социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че законодателят е дал право на всички служители и работници да получават отпуск за годината, за да може да си възстановят силите.

"В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска", каза той.

Според министъра, ако синдикатите се обявят против тази мярка, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители.

Младенов коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години – 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване е много по-голям.

Министърът подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да бъдат изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата.

"Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година. Аз трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика, ако уволня всички работници, трябва да платя над 2 млн. лв. само за неплатени и неизползвани отпуски. Това е във всяко ведомство", допълни Тотю Младенов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
as преди 14 години
Тотю да вземе да се пенсионира с 100 лв пенсия без да му изплащат неизползваният отпуск.
118
0
 
1
 
! Отговори
as преди 14 години
В моята работа пускат най-много по двама човека в отпуск в един и същ месец. Как ще ги изчистим тия дни като сега си пускам молба за три, а ме питат не ми ли стигат два.
117
1
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 14 години
що се занимават с глупости, тъй или иначе на 29.12.2012 всичко ще се изчисти до блясък
116
0
 
3
 
! Отговори
до 113ти преди 14 години
и аз не ги харесвам/полицаи, военни и прочие/, амаза осигуряването не съм съгласен и така ще е докато не се въведе закон колкото получаваш, на толкова се осигуряваш/не плащаш, в панделата/, тогава да защото аз също съм държавен служител и да ме товарят двойно/веднъж с данъци, щото нали се сещаш, че там няма под масата и втори път с осигуровки извинявай/, а че законите не са за всички нека ти напомня че даже Дянков не си беше плащал осигуровките
115
3
 
0
 
! Отговори
Che преди 14 години
Да се промени кодекса- няма отпуск явно тя не е необходима, само работа.Как ще останат 200 дни отпуск, няма ли годишен график, къде е ролята на ръководителя.Право е правителството- изчистване на отпуските до...май 2011, за всички, без изключение и за вечните.
114
0
 
2
 
! Отговори
до 113-ти преди 14 години
прочети по предните мнения, това е мое право и кога ще се възползвам от него трябва да решавам само аз/за пореден път се мъчат да изклатят народа, както преди време направиха със добавките за стаж - това беше най к...венското изпълнение, като че като назначават човек на работа не се интересуват от всичко, което може и не го използват/, копе....тата, и си мисля че онези к..ви синдикатите вече трябва да почнат да защитават народа, а не да се крият зад работодателите
113
0
 
2
 
! Отговори
nn преди 14 години
mai vsi4ki iskat da ni uvolnqt ili sakratqt,zatova e toq zor s neizpolzvani otpuski.
112
0
 
1
 
! Отговори
lazar преди 14 години
добре , а защо само по кодекса на труда .направи то така че да стане и за държавните служители ,който са по закона за държавния служител .направи го и за полицаи и военни , съдии и прокурори .всички те имат по 100-200 дни за ползване .пак ще се измъкнат , както и с осигуряването .абе кавали , законите са за всички.
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо ще се правят промени?! Толкова ли е трудно да се разпореди проверка кой е натрупал отпуск и по какви причини, искал ли е такъв и дали някой му е отказал, кой и по какви причини? Всички немотивирани ситуации да се накажат- при непоискан отпуск- непоскалият го за нарушение на КТ, при неразрешен отпуск- началникът, който не го р осигурил! К'во ми умуват врачанските селяни!
110
0
 
1
 
! Отговори
ахмак преди 14 години
Поредния безумник от некомпететното герберско правителство. Отпуската е право и се дава със съгласие на работодателя. Как ще задължиш частника работодател да пусне служител или работник в отпуска, като се обоснове, че поради производствена необходимост такава не може да се разреши. Ще се отнеме и това право ли? За тия некадърници нито конституцията на Р. България нито законодателството има значение. Всичките им закони са единствено за защита на интересите на определени техни лобита.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е заради такива като теб сме на то хал.А сега нека да изклатят децата ти па дано пак си толкова щастлив.
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Прав си много,90% от частните фирми не ти дават повече от 5 дни отпуск.Това точно как ще го регламетирате за заден период Г-н Министре????Или кво значение има че 95% от българите отново ще го издухат?Много започнахте да се оливате.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Обърнете внимание и на дерибейщината във ВИК Димитровград.Вище какви съкращения за нагласяне на наши хора готвят от понеделник.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НЕ СИ ПУСКАТ ОТПУСК ЗА ЛИЧНА РАБОТА: ПОСЕЩЕНИЕ НА БОЛНИЦА, ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ, БАНКА И Т.Н., А САМО С РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПРЕКИЯ НАЧАЛНИК ОТСЪСТВАТ. ВЪВЕДЕТЕ МОЛБА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ЧАСОВЕ ОТ РЕДОВНИЯ ОТПУСК, ТОГАВА НЯМА ДА СЕ НАТРУПВА ТОЛКОВА МНОГО ДНИ НЕПОЛЗВАН ОТПУСК, НЕЗОАВИСИМО ЧЕ вИ СЕ ПОЛАГАТ ДНИ ЗА НЕНОРМИРАН РАБОТЕН ДЕН.
105
0
 
4
 
! Отговори
Мучо преди 14 години
През живота си не съм виждал и ден отпуска. Министъра да зачеше *** частници!
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Уважаеми г-н министър,Моля Ви обърнете внимание на трудовата дисциплина в държавните учреждения.Когато идва национален празник, или петък на служителите от общини, нои, инспекция на труда и други винаги им се разрашава да излизат 2-3 часа преди края на работния ден и ако ти е необходимо да си свършиш някоя работа изинституциите, то те вече са си отишли, защото са получили разрешение за това. Това са празниците осми март, 1-ви май, 24 май, 6 ти септември, 22-ри септември, Коледа и т.н., докато
103
1
 
7
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 14 години
Хора сещайте, Идва безработица и съкращение. Четете малко между редовете. Ако уволни всички в социалното министерство колко трябва да плаща. Значи много работодатели ще уволняват, това означава плащане на много отпуски, а пари трябва се пестят. Затова са тия промени. Иначе КТ си е много добре направен. Мислен е да защити интересите на работника, а не нарработодателя.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ъ-ъ-ъ аз ги приебах.150 дни ми ги платиха като се пенсионирах.
101
3
 
4
 
! Отговори
Mr.Truth преди 14 години
Я си трай ве, дрисак ***! И аз работя в частна фирма и аз имам много отпуска.....аз тия дни съм си ги работил, тъй като и аз съм нямал много голям избор да вземам. Все едно е да ми бръкнат в джоба! Това трябва да важи само за държавния сектор и точка! И между другото - ДОЛУ ГЕРБ! ТИЯ САМО БЕЛИ ПРАВЯТ!!!!!!!!!
100
2
 
11
 
! Отговори
Mr.Truth преди 14 години
Алоооо, Министъра!!! Вие, май от както дойдохте на власт само золуми правите. Вие не осъзнвате ли 4е нищо положително не правите за народа ве?!?!?! Първо здравните, сега отпуските.......вие хептен искате да ни осакатите! Ти не си човека който ще казва кой кога трябва да си взема отпуската! Има хора които не са си взели щото са нямали възможност и тия дни са си заработили, а ти искаш да им ги вземеш директно от джоба! Брадат дрислю!!!