НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова

"Мотивите са семпли и изсмукани от пръстите"
Обновена: 4 мар 2014 10:12 | 4 мар 2014 10:12, Анисия Иванова
154
НС ще бутне ветото на президента, сигурна е Манолова
Мая Манолова Архив: Булфото

Мотивите, подготвени от екипа на държавния глава по критиката на Изборния кодекс, са повече от семпли. Те са определено безпомощни. Това каза пред ТВ 7 зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Миналата седмица държавният глава върна за ново обсъждане Изборния кодекс. Мотивите са, че не са взети предвид исканията на хората за електронно гласуване. Критики има и за начина за сформиране на новата Централна избирателна комисия (ЦИК). Днес парламентът ще заседава извънредно върху ветото на президента, а по-рано през деня извънредно ще заседава и Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс.

Още по темата
Манолова прогнозира, че ветото на държавния глава ще бъде отхвърлено от депутатите и това може да стане още днес. Според Манолова мотивите изглеждат изсмукани от пръстите. „Това е вето заради самото вето”, отсече тя.

Изборният кодекс не е идеален, призна тя, но добави, че по мнение на Венецианската комисия, и на всички граждански организации, и по мнение на самия президент, това е сериозна крачка напред спрямо съществуващите изборни правила. Зам.-председателят на НС смята, че кодексът е много по-добър от гледна точка на покриване на демократичните стандарти.

Манолова подчерта, че това е първият парламент, който приема толкова нисък праг на преференцията за предстоящия евровот през май. Според нея, ако избирателите пожелаят, те могат реално да пренаредят избирателната листа на всяка партия, ако повече от 5% гласуват за един от кандидатите в нея.

На въпрос защо няма мажоритарен вот, Манолова заяви, че той може да бъде разписан в текстовете по различен начин. Тя обясни, че е имало широка дискусия по темата, Изборният кодекс е съставен с широко гражданско участие и в процеса на дискусиите гражданските организации са осъзнали, че ако бъде приет, мажоритарният вот ще възпроизведе двуполюсния модел и само три партии ще влязат в следващия парламент – БСП, ГЕРБ и ДПС. Мажоритарността присъства по смел начин - с това че на предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, допълни депутатката.

„Това ли искат българските граждани? На предстоящите евроизбори ще се гласува с 5% преференция, което не е направило друго правителство”, посочи още Манолова. По думите й всеки народен представител, който днес ще гласува ветото на президента, трябва да си даде сметка за това иска ли евроизборите да се проведат по кодекса на ГЕРБ или иска нови изборни правила.

Относно референдума Манолова заяви, че когато подписката влезе в НС с необходимия брой подписи, „ние ще  уважим това, което са поискали българските граждани“. За това, че проф. Георги Близнашки е един от инициаторите за подписката в подкрепа на референдума, Манолова допълни, че е очаквала той да прояви повече организационни умения при събиране на тези подписи. „ГЕРБ събира подписката на инициативния комитет“, убедена е тя.

Червената депутатка заяви още, че предложението за референдум относно задължителното гласуване е против конституционното право на гражданите и дори да бъде приет задължителният вот, може да бъде оспорен пред Конституционния съд.

Тя не изключва възможността да подкрепи законопроекта "Чисти ръце", подготвен от "България без цензура", който независимите депутати ще внесат в НС, "ако ще осигури публичност, прозрачност и отговори на очакванията на хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
3
 
! Отговори
осмо преди 10 години
Хей народе недей спа ами се наддигай тия болуци очи нямат, подиграват ти се..
134
0
 
3
 
! Отговори
хсхд преди 10 години
До вихърТи *** се прегледай пич. Това е най-отвратителна женчуга на света, пу *** мръсни
133
0
 
1
 
! Отговори
Lady Gana BG преди 10 години
Мая Манолова е едно несемпло и недоизсмукано Schaiße!
132
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не 60%, много повече от българите искаме нови и честни избори! Стига с тези машинации на герберугите!
131
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След тези думи на Манолова хиляди герберасти са изпаднали в паника - ще има честни на избори, на които те нямат шанс. Край с фидосовата мутренска схема, сега ще видим реално, колко са последователите на агент Буда.
130
4
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Изразът 'Гражданите имат думата " в случая на Плевло не важи ! За него е по-правилно "От Герб имат думата" тъй като мишлето е непрекъснато контролирано от Бойко и Цветанов ! Всяко решение на Роско е просто и абсурдно също като задкулистните играчи които са го предложили !
129
4
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Мая Манолова елегантна и стилна както винаги ! Има поне една красива жена в този парламент ,пълен с караконджоли !
128
3
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Мишока Плевло е длъжен да даде обяснение на хората пред трибуната на Народното събрание защо отхвърли новия Изборен кодекс ,който беше направен идеално ,но както каза и Мая Манолова той се е покрил ,защото знае ,че мотивите му са незащитими или казано накратко изобщо няма мотиви ! Росен Плевненлиев - герберска слуга !
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Многознайницата пак сее заблуди. Нахална, груба и безцеремонна. Знае, че никой не й вярва и затова инстинктът й на оса не почива и един миг. Жили настървено, подкрепена от коалиционните партньори, които си имат вече и нова група от продажници, ръководени от популиста Бареков. Затова е толкова смела на амбразурата. Не се интересува от отношението на хората, защото до новите заграждения стоят хиляди полицаи и я пазят по задължение. Греховете ви са много, но идва Видовден.
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 GODINI IMAXME DIKTATURA NA PROLETARIATA A OT 25 GODINI SI IMAME DIKTATURA NA BSP OLIGARXIQTA .ZATRIXA BYLGARIQ DIKTATURATA NA BSP =BEDNOST,MIZERIQ,GLAD,BOLESTI,SMYRT ZA NARODA.NE POMRYDNAXME OT POSLEDNOTO MQSTO B ES PO VSI4KI POKAZATELI DAJE PROPADAME O6TE PO NADOLU.PREDATELI OSTAVKA
125
0
 
2
 
! Отговори
Оооо... преди 10 години
Според някакъв АНОНИМНИЯТ, който пише глупост след глупост, 3 милиона /човека/ може да гласуват за един ден,а 500 000 не могат да се съберат за 2-3 седмици. Моника,Моника ...... !
124
4
 
0
 
! Отговори
ИЛИЯ преди 10 години
Борисов е чал от политиката вече.
123
6
 
0
 
! Отговори
Босс преди 10 години
Стига са маниолирали изборите Бойко и Цветанов.
122
6
 
0
 
! Отговори
Босс преди 10 години
Плевнелиев е *** който защитава интересите на герб.
121
0
 
3
 
! Отговори
ivo преди 10 години
neznam tozi partsal kakvo miasto ima v upravlenieto na balgaria ....palen sram I pozor zatova I sme na tova polezhenie vsashnost
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А , НАРОДА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ТЕ БУТНЕ ТЕБ *** КЮСТЕНДИЛСКА КУКУМЯВКА ЗАЕДНО С ПРЕСТЪПНОТО ВИ ПРАВИТЕЛСТВО ...
119
0
 
9
 
! Отговори
Св. Мая Костинбродск преди 10 години
Братя и сестри социалисти. Сега са Велики пости и искам най-смирено да ви напомня да това. Но трябва да ги спазвате с думи дела и помисли!. Защото що за добродетеле да не пием вино, а да се опиваме от омраза към Борисов, Цветанов, Бареков, гербери, протестиращи и реформатори ? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме АБВ, Първанов, Петков и президента Плевнелиев с клевети, компромати и явни лъжи? Обърнете се към бога братя и сестри а не слушайте Дявола, който говори с устата на Моника и Стани
118
11
 
0
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Правителството не си вършело работата!? На вниманието на всички тиквоподобни: с добро изпълнение на бюджета стартира 2014 г. За първия месец на годината събраните приходи са с 283 млн. лв. повече спрямо януари 2013 г. Ако събираемостта продължи със същите темпове до края на годината, вероятността приходите в бюджета да се изпълнят е много голяма. Ръстове има при почти всички налози - ДДС (64 млн. лв.), акцизи (55 млн. лв.), данък върху доходите (80 млн. лв.), данък върху хазарта (7 млн. лв.). По
117
0
 
2
 
! Отговори
елф преди 10 години
Тролчета , тролчета по кротко де !
116
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато подобни кокошки се кичат със званието "политик"- все така ще сме за смях на Европа и извън нея.