Георги Първанов: Партийната система у нас загнива, НАТО прекалено много се украинизира

ДПС е един от стълбовете на българската демокрация, подчерта бившият държавен глава
14 юли 2024 07:05, Красимир Ангелов
80

"Причината за това, което не се случва в държавата, е в загниването на партийната система. Положението вместо да се влошава става безнадеждно. След всеки изминат ход нещата стават по-зле. Всеки следващ ход е губещ".

Това мнение изрази президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов в предаването "Опорни хора".

Бившият държавен глава призна, че случващото се в ДПС е голяма изненада и за самия него, като добави, че това е тенденция в парламентарната политика.

"От едната страна имаме стратег в лицето на Ахмед Доган. От другата страна вероятно имаме един добър тактик. Г-н Пеевски се слави с това. Надявам се да се измъкнат с леки поражения. ДПС е един от стълбовете на българската демокрация. Добре е да ги има. Очевидно има някакъв външен интерес. Външният фактор е заинтересован от това формации като ДПС да бъдат стабилни. Говоря за нашите партньори в ЕС. Не съм сигурен, че нова партия ще реши въпроса", коментира Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него само обединение в лявото пространство може да доведе до повишаване на резултата на левицата и в частност на БСП.  По думите му БСП има нужда от лидерство, но не от началнически подходи и авторитаризъм.

"В Европа левите сили бяха затънали, а сега виждаме Великобритания и Франция. Започва да се събужда идеята за лявата политика. Политиците ни са затънали в личностни противоборства и разправии, които отблъскват хората. Лявото трябва да предлага решения, само така може да се върне в мача", каза още Първанов.

Гостът е скептично настроен, че е възможно да се състави стабилно правителство с втория или третия мандат.

Първанов даде пример с тройна коалиция и отбеляза: "Винаги можеш да се разбереш с Царя и Доган, за разлика от сегашните".

"Президентът Радев може да прави каквото пожелае, когато му приключи мандатът. Ако вижда перспектива и потенциал... Но моят съвет е да не разбутва нещата, да не разваля мандата, защото ефектът няма да бъде положителен", посочи президентът (2002 - 2012 г.).

Според Първанов политиката на НАТО прекалено много се украинизира и това е част от цялостния процес на милитаризация. Той вижда надпревара във въоръжаването.

"Нищо добро не ни чака от това. Оставам привърженик на мирните решения от втория ден в конфликта. Нашата позиция с това скрито решение е неловка. Има неща, които меко казано са спорни - коридор, който води до източния фланг", коментира още Първанов.  

Той е на мнение, че Доналд Тръмп дава повече надежди за диалог с Москва, което е в основата на решението.

Гледайте целия разговор във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от Политика
Отиде ли Денков за втория мандат, БСП го зачерква
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Кой е този неприятно изглеждащ...хмм...човек?
60
0
 
7
 
! Отговори
Цицелкьо преди 4 седмици
Гоце - ибрика...
59
3
 
11
 
! Отговори
Килгор Траут преди 4 седмици
Комунист веднъж, комунист завинаги... Както и да го увърта, колкото и да се препоръчва за демократ -- сърповете, чуковете и петолъчките са му в мозъка и в психиката (те нямат душа, защото са атеисти и материалисти). И всичките са големи миротворци, били за диалог с Москва. Само че онзи в Москва разбира само от езика на силата, той диалози не води. И направи голяма грешка, когато помисли Европа за слаба, защото ,,нямало лидери". Не, демокрациите не са агресивни и не искат война.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Първанов може спокойно да замести интригант Грипен Мафиотов Крадев на поста президент!
57
9
 
0
 
! Отговори
Сссс преди 4 седмици
Не разбрах аз коя точно натовска държава нападна Сирия че стана тоз панаир,диктатор бил Асад,не бил свестен.......
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този говори тотални лъжи и безсмислици, защо изобщо получава медийно внимание?? Той е един от отговорните за националната катастрофа проводник на руските интереси в БГ.
55
9
 
4
 
! Отговори
Лъжа, преди 4 седмици
...ГЕРБ никога не са управлявали с ДПС! Обществена тайна са отношенията между Борисов и Доган! Менкаджиите нарочно го пришиват към Пеевски, защото това е единствената нормална коалиция , между първия и втория! И за Кики Лъжата и Кокорчо няма място!
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Че то партийна система преди нямаше .20 години имаше една партия ГЕРБ/ДПС която обслужване приятелите на Първанов от Русия.
53
3
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 седмици
До Домбил Бомбасов да се чете "да ударят в софия" , рзбиршли.
52
11
 
2
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 4 седмици
от една чисто партийна гледна точка гоце е прав. в крайна сметка по чисто обективни причини няма как руснаците да ударят детска болница с отделение за диализа и бъбречни трансплантации и онкология. кво сте се разбучали, аман от хохли, рзбиршли.
51
1
 
8
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 седмици
най обичам коги сержантски състав татаре и специалисти комуникация със заплатки по програма на ЕС анализират, че нато се е фашизирало, и че ЕС е пред разпад
50
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
До Анонимен50 за хора, родени след 1989 може и да е случайно. за тристранки, закуските на масларова и жан валжан никой не иска да си спомня
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво съвпадение!!!! Русия нападна Украйна. И партийната система в България започна да загниване. Случайно?????????
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Приключиха глобалистите
47
3
 
4
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 седмици
интересно ми е баш агата на татарите дали ше реши че нато се е българизирало, като почнат да тропат сръбските хамъри по жълтите павета.
46
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
На гоце каките имат шоута у праймтайма на трите големи национални телевизии и търгуват с обществено мнение, нашио се сетил че системата е гнила. ок.
45
6
 
13
 
! Отговори
fighter преди 4 седмици
Гоце-трипера се изходи като наследника си Румбата Радев-Рундьо Грипена.
44
5
 
12
 
! Отговори
до 44 преди 4 седмици
фашиститие бяха прави, само че това американците късно го разбраха... трябваше да оставят руснаците да ги избият, защото без САЩ да им бърше задддниците, руснаците не са печелили война през 20ти век
43
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НАТо прекалено много се фашизира!!!
42
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой се интересува от мнението на Гоце Три пера