Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от Общество
Политическата криза води до свиване на инвестициите на фирмите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
412
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Левски, Ботев, Захарий, Стамболов събуждат се от сън дълбок. Гледат те, не могат да повярват, в окова нова пак нахлузили са го народа. В София са се събрали, уж българи се пишат, с портрети наши все се кичат, а червенитеХлебарки управляват тука. Народ спасете, столицата си сменете.
411
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Видение се появи. С кръст в ръката Патриарх Евтимий се яви. Благи думи заговори и сърцата ни разтвори. Дяволи с раса се крият туа. Лукавите в лъскавите возила се возят, не на Бог, на комунистите се молят. В Триадица намерили са те добра опора, а столица покварена не ви трябва.
410
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Шишманците народа си не изоставят, от юго красно да ни вадят. Земи ви анадолци взехац, но степнитеХлебарки саПаразити много опасни. Столицата променете, Триадица мирише зле. ПаразититеС жълтици подмамете, на каруците железни товарете с мошениците комунисти в Диарбекира на катурга.
409
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Асеневци и те помагат, българите славят, съвети да добавят. От степите грабители са дошли, наели са и много роби със червени тоги. Щитове и саби нарамете, конската опашка извадете, столицата премествете. На север, исток или юг, далеч отВъшките червени, направете тез промени.
408
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Далеч зад облачното було, кимат със глави от клана Дуло. В Плиска, Търново, Преслав, столицата преместете, или нова съградете. СклавинскиПаразити щом полазят, смучат кръв и само с огън се оправят. Опитахме в Сибира, учим ги на азбуки и кръст, а те мастилото крадът.
407
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. А небето се отвори и Крум с глас дълбок ни проговори. Във мизерия сте виждам, но Бог не го молете, столицата вие преместете. Напаст божия, от склавинските земи червенитеХлебарки пак са дошли. Сердиката помня лично я опожарих, заразнитеХлебарки до крак унищожих.
406
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. От правешки ливади Тато измуча, България е дъхът на Москва. Софио, Родино красна! Зъвети мои съхранете, паметници Руски вий строете, Цялътъ стрънъ зъ Софията дъ ръботи. Провинциътъ дъ го карът на къртофи. Нашите другари с купони и кредити безчетни, имоти краднаха безчетни.
405
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Столично Прочистване: Есен идва. Чашките разместват, народ към изборни урни го подвеждат. Тука има, тука няма. Играе се игра голяма. Софята има, Провинцията няма. Има, няма. Всяка петилетка дилъри подменят, та масите да не се досетят. Избори. Провинцията на Бога за късмет се моли. Да, не? Отново София ще е!
404
0
 
1
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Утре в 18:30 ще има протест.
403
1
 
5
 
! Отговори
Owuwewe преди 3 седмици
E то почти 400 000 човека се подписаха за референдум за запазване на лева,но кой ги чу?
402
0
 
9
 
! Отговори
ПЪЛНА ЗАБРАНА преди 3 седмици
ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ЛГБТ общностите .. НАД 60 000 000 жертви на обсебени от масови убиици и *** терористи..Експерти да огледат жертви на терористите >ПОени с пси активни нарко спец добавки с искривено съзнание.. Готвят се да поразяват над 100 000 000 в ЕВРОПА вкл в Франция <АНглия,БЕлгия,Холандия и други страни.. Експерти да докладват какви спец наркотици ползват за обсебване на милиони деца и младежи..
401
0
 
10
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 седмици
Под пропаганда разбирай всякакви филмчета, книжки и "обучения" в часа на класния, които се изработват от нпо-тата. Имаше такива и които бяха одобрени от МОН, но слава богу поради силен обществен натиск се махнаха тези "произведения" от учебната програма. Директорите могат да бъдат спонсорирани от нпотата да провеждат такъв тип обучения, а нпотата имат пари и желание това да се случи. Така че приеми този закон по-скоро като превенция.
400
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Абе напишете конкретно в кои училища се провежда тази пропаганда и кои учители я разпространяват. Стига с тези общи, предизборни приказки да се стряскат родителите. Аз онзи ден писах, че говорих с майките на малки деца в градинката срещу нас дали знаят, в училищата на децата им да има такова нещо и те отрекоха, дори ми казаха, че ако има ще ходят да бият учителите :))) Това е малко като употребата на думата :джeндъp". Никой не познава такъв и не е виждал, ама масово се говор за тях :)))
399
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тея не спряха да реват, че ги отзадзе. Кои ти пречи, но не е необходимо да се хвалите и да претендирате! Какъв е проблема?
398
1
 
9
 
! Отговори
Педеращината преди 3 седмици
Официална политика на ЕС.
397
0
 
8
 
! Отговори
Армагедон преди 3 седмици
Подписвай Румене
396
0
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
И АЗ СЪМ ДЪЛБОКО ВЪЗМУТЕН ОТ НАГЛОСТТА НА ЕС ПО ТОЗИ ВЪПРОС!!! ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ НЕЗНАЯТ НА КОЙ СВЯТ СА БУКВАЛНО ! ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕТРЯБВА ДА ИМА ПРОПАГАНДА В УЧИЛИЩЕ КАКВАТО И ДА БИЛА ЛГБТ!
395
0
 
9
 
! Отговори
? преди 3 седмици
7001 ***...ераси - много са - трябва разреждане!
394
1
 
12
 
! Отговори
Брутал преди 3 седмици
Г-н ***...ераст Фахърти, радвай се че е само закон срещу пропагандата на п еераси! Ако зависи от мен ще е закон за ликвидация на п ерастията чрез калашников - и това ще е хуманния начин, за нехуманния не питай!!!
393
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами сега?