Хампарцумян: "Крадците" крадат по правила, които те пишат

Заемът, отпуснат на Гайтански, няма да се върне
15 авг 2024 12:38, Инна Ангелова
42
Хампарцумян: "Крадците" крадат по правила, които те пишат
Снимка: БГНЕС

Часове поред обискиране на жилища и офиси на Румен Гайтански-Вълка и конфискуването на скъпите му коли е заради заем от почти 150 милиона лева, който му е отпуснат от ББР още през 2019 година. До момента този заем не е нито върнат, нито обезпечен. А най-вероятно ще си остане и такъв.

Бурни политически реакции предизвика тази офанзива, заради малката особеност, че тези обстоятелства са известни и подадени в сигнал до същите тези институции преди цели три години. Финансистът Левон Хампарцумян споделя, че акцията идва с пет години закъснение. Най-обезпокоителното е, че за случая е писано почти навсякъде.

“Институциите не си вършат работата. Някой ги изкомандва и те се задейства, но пет години по-късно. Ако беше пожарна – изгорели сме. Най-вероятно Гайтански го пази Конституцията и Търговския закон. Има титулна собственост. Ще кажат, че са се сменили обстоятелства. От КТБ потънаха 4 млрд. лева. Въпросът е да се смачка корупционният потенциал на системата. “Крадците“ крадат по правила, които те пишат“, коментира Хампарцумян пред bTV.

Финансистът допълни, че крайното решение за отпускане заем на Гайтански е не изцяло на бившия директор Стоян Мавродиев, а на колективен орган.

“Как се дават 150 млн. лева необезпечено – това става само в държавна банка. Частна банка няма да го направи. В държавната банка има друг тип мотивации и йерархични подчинения, но на хартия всичко ще е наред“, допълни той. Според него документацията ще издържи в съда, защото “всичко е по правилата”.

“Прави впечатление, че акцията на Антикорупционната комисия и ГДБОП се случва преди избори. По-добре късно, отколкото никога. Кутията на Пандора е отворена и неволите се изплъзнаха, но да се надяваме като бъде затворена, в нея да не е заключена надеждата“, посочи журналистът Мехмед Юмер.

“Това не е единственият заем, който ББР е предоставяла, който е попаднал в общественото внимание. Това са 1 млрд. лева, които бяха предоставени между 2017 година и 2019 година. Ще бъде показателно дали институциите ще се задействат за другите заеми, защото този заем е само един от многото. Нормално е да погледнем и другите“, допълни Мариан Събев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Политика
Йорданова за сагата с Вълка: Пример за завладяна държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Я кажи Моше преди 3 седмици
Ти от къде знаеш?Няма как да знаеш, ако не си един от тях .
35
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 3 седмици
Хампарцумян един път и ти да кажеш нещо истинско. Ти обаче ,не си ли от "същите" ,но под друга форма?!Те "висшите крадци" предлагат и гласуват законови и подзаконови нормативни актове,с които узаконяват незаконните си действия. Освен това се лобира и се приемат закони или правят изменения на съществуващи ,с които се цели не "грижа за гражданите" ,а престъпни интереси и така създават "сфери на влияние и зависимости" и "поле за изява" на разни "брокери" ,като "Краси - черничкия,Пепи - еврото..
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Частните банки крадат от населението такси, ползват безплатни пари от населението и го дават на бизнеса. Кражбата от населението е милиарди всяка година. Частната банка КТБ също беше ограбена.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А кой закри спец съд и делата срещу олигарсите заминаха Божков изведнъж е свободен как така а КТБ 4 милиарда сега ме занимават с Вълк моля ти се заблуди лъжи избори
32
1
 
4
 
! Отговори
Размисли преди 3 седмици
Любопитно ми е по време на управлението на кое правителство бе даден този кредит на Вълка? И още нещо ББР не бе ли създадена за подпомагане на малкия и среден бизнес? 150 милиона няма как да са за малък и среден бизнес!
31
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
Ами да, един милиард разделен между 7-8 човека. Е от това по-голяма далавера здраве му кажи. Да перефразираме - докато лудите се налудуват, робите се наробуват. Официално Джибни индекса е 37 за БГ, но остината е към 50+. Благата са в тесен кръг и все наши.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хампарцуй да не дава акъл, ами да развърже кисията и да даде на бедните, ако иска да спасява душа...пък като не, да си ги стиска... ама не мое ги занесе оттатък. Там мое да занесеш само греховете си!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Магнитски хвърля кал върху всички, които не играят по свирката му, за да отблъсне вниманието на обществото от себе си .
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А тоя не краде станал е милионер много отдавна )
27
1
 
13
 
! Отговори
ДС се смее преди 3 седмици
Боко, Шиши, Радев, Доган, едрите банкери - всичките руски наколенки смучат парите на българските данъкоплатци, а по форумите тия, които биват обирани се хвърлят да бранят "братята" руснаци.
26
0
 
3
 
! Отговори
ЗНАЕМ,ЗНАЕМ преди 3 седмици
А ОТ ТРЪСТИКИТЕ В ДОЛИНАТА ИЗНИКНА ЛИЦЕТО НА СТАРИЯ КОРСАР НА КОМУНИЗЪМА И ВЪРХОВЕН ЖРЕЦ НА ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ГРАБЕЖ ГЕРБ-СДС БУДА И ЗАГАДЪЧНО ПОДХВЪРЛИ "КРАДЯХ,КРАДЪ И ЩЕ И ЩЕ..., И ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ СТАНА. ПОД ЩАСТЛИВА ЗВЕЗДА СЪМ АЗ РОДЕН, ЗА КОРСАР СЪМ АЗ РОДЕН..."
25
0
 
6
 
! Отговори
Хейт преди 3 седмици
Цуци ги разбира тия работи. Нали и той е от тях?
24
0
 
4
 
! Отговори
Герен преди 3 седмици
А ТИ ПО КАКВИ ПРАВИЛА КРАДЕ МУШИКО ПРИ ТУПИСА!??!??.СЪЩИТЕ. И ТИ СИ ОЯДЕН ОТ КОПАНКАТА. И ВСИЧКИ ТЪРСИТЕ ОПРАВДАНИЯ. А НИЕ НАРОДА ОТ КОГО ДА ТЪРСИМ ПАРИТЕ СИ ОКРАДЕНИ ОТ ВАС?!¡?. ДАНО ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ ТУК ИЛИ ТАМ ЗА МУШИКИТЕ ЗЕМНИ.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Узаконено беззаконие!
22
0
 
3
 
! Отговори
убаф преди 3 седмици
Убаф чиляк Хампърцука, убаф. Ама що си издава тайните? Дебело с*ре ,ам се прави народен чиляк. Гат краде - ни смей да пр*дне, да го не разберат. А само тънка ф*сня. Сега гърми като Цар пушка. Да се скрие у имотчето и да си кОпа бахчата, а не да копае главите на хората...
21
0
 
6
 
! Отговори
ЗНАЕМ,ЗНАЕМ преди 3 седмици
ХАМПАРЦУЛИЙ ИЗНЕНАДАЙ НИ С НЕЩО НЕИЗВЕСТНО - ТОВА ЧЕ ПАРТИИТЕ СИ ПИШАТ ПРАВИЛАТА ЗА "БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ" И ВЗАИМНО СЕ ИНДУКТИРАТ КАКТО КАЗВА ПРИЯТЕЛЯТ ФАРАДЕЙ, НИ Е ПЕЧАЛНО ИЗВЕСТНО ОТ 35 ГОДИНИ!!!... КАК СЕ ПЕЕШЕ В СТАРАТА ДЕТСКА ПЕСНИЧКА "ЕДНАТА МИЕ ДРУГАТА,А ДВЕТЕ ЛИЦЕТО". ХАЙДЕ ХАМПАРЦУЛИЙ КАЖИ НИ КОЕ Е ЛИЦЕТО,ЛИЦЕТО,ЛИЦЕТО,ЛИЦЕТО!!!...
20
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Комисионна дажба, вид законна кражба.Въш ката като се прехрани, излиза на челото. По колите и яхтите ще познаете кой колко е откраднал. А някой по ТЕЦа.
19
2
 
6
 
! Отговори
Крадливи комунисти преди 3 седмици
Колко отидоха в чекмеджето на Винету от тези на Вълка?Колко отидоха при Сокола?Иначе те сега нямат нищо общо нали?!Ама към днешна дата!А към 2017 година?!Колко още таки ва мини КТБ-та има?!А банката на Цеко кога ще я изтърбушат като КТБ?!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както сутринта Киро каза по телевизора - защо тази сделка излиза като акция сега, и защо е насочена конкретно срещу Доган. Това си е чиста акция на Дебелото момче, който също е завлякъл милиони от държавата именно с такива сделки. Но кой знае защо, неговите далавери са на трупчета. После държавата не била завладяна и всичко било точ. Някои хора определено си плачат за един добър стар старомоден отстрел от неизвестен извършител.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За кокошка няма прошка, за милиони няма закони!