Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ за 300 млн. долара
4 май 2023 07:00, Елка Василева
296
Украинската контраофанзива вече е в ход, заяви Пригожин
Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че според него украинската контраофанзива вече е започнала и по всички фронтове се наблюдава засилена активност, предаде Ройтерс.

В аудио обръщение, разпространено в "Телеграм" от пресцентъра му, той заявява, че "активната фаза" на контраофанзивата ще започне в близките дни.

Още по темата
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени", казва шефът на "Вагнер".

По-късно през деня Пригожин заяви, че през последното денонощие бойците от "Вагнер“ в Бахмут са напреднали с 230 метра. По думите му руските сили вече контролират площ от 54 000 кв. м., а "под контрола на противника остават 2,64 кв. км".

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди информацията от независим източник.

Пригожин отново разкритикува руското министерство на отбраната, че игнорира исканията му да увеличи доставките на боеприпаси за силите му в Бахмут и допълни, че ресурсите на бойците от "Вагнер" ще им стигнат само за още няколко дни.

Междувременно стана известно, че САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Хубаво се пригответе за военния парад на 9 май, че ще ви е последният. Наесен Просията ще се раздели на княжества и губернии.
233
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на Путин нашите хладилници са винаги пълни!Заяви управителят на московската морга!
232
5
 
15
 
! Отговори
ПРАВИЛО преди 1 година
ЩОМ РУСКИТЕ ФАШИСТИ ПИЩЯТ,ЗНАЧИ СЕ Е СЛУЧИЛО НЕЩО ХУБАВО!
231
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка.10 месеца битка за гореспоменатите мегаполиси. Голям зор
230
6
 
6
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Аз и Мари Хеана сме в Холандия ;) Йииихуу!
229
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тази логика някой от правителството на Нидерландия ще отиде ли на парада в Русия, нали уж и те не са фашисти? Ще приемат ли путин да отиде в Нидерландия, нали уж и той не е фашист? Нидерландия са демократична държава и могат да приемат който си искат.
228
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Нидерландия не прие Бандеровците , нали ''уж''не били фашисти , според нашТЕ атлантици ?
227
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В инервю Пригожин каза, че ЧВК,, Вагнер" търпи огромни загуби само за един ден били загубили 942 войника, което било 5 пъти повече ит обикновено когато имали достатачно боеприпаси.Ако така продължавало, щял да изтегли бойците си от фронта!Което значи дезиртьорство! Ха, ха, ха, безаналоговата армия се разпада!
226
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя Пригожин разправя че от 6 месеца завладяват Бахмут и все *** там докато отново го завзимат. Не може да му се вярва.
225
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нидерландски политик отказа да се срещне със Зеленски на 04.05 2023г.На този ден се почита паметта на жертвите от ВСВ в страната и посещението на Зеленски е доста неуместно според политика.
224
15
 
15
 
! Отговори
Истинска Българка преди 1 година
Антихриста Путин втора година пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки!
223
6
 
12
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
"Въоръжените сили на Украйна вече започнаха своето контранастъпление. Живата сила и снарядите, с които разполагат, са неограничени"
222
0
 
3
 
! Отговори
блицкриг преди 1 година
До До 252----унитаз е на украински това, което е на френски тоалетна. На турски е *** а на български - сралник.
221
12
 
20
 
! Отговори
Истинска Българка преди 1 година
Долу всички чужди продажници дето предават България в името на Украйна и СЩ! Слава на България!
220
12
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Зеленскиии! Къде се криеш в Амстердам! Контраофанзивата започна без тебее!
219
0
 
4
 
! Отговори
До 252 преди 1 година
Кво е това унитаз? И на какъв език и другарю? Защото не е на български..руснак ли си?
218
2
 
2
 
! Отговори
блицкриг преди 1 година
До До 254---за съветския войник унитаза е онава нещо от което може да пиеш вода, за европееца е нещо друго
217
20
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 1 година
БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА! ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!
216
10
 
12
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Аз съм в Амстердам на релакс с Мари Хуана :))
215
6
 
10
 
! Отговори
МОСКВА ОТГОВАРЯ преди 1 година
С МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ