Новият вирус "Оропуче" е непознат, няма ваксина или лекарство

Екзотичният вирус е познат от 1955 година
20 авг 2024 22:53, Инна Ангелова
54

Мистериозен вирус “Оропуче” вилнее в Европа и вече взе над 20 жертви. Сред симптомите на заразата са главоболие, гадене, повръщане и болки в мускулите и ставите. Проф. Радостина Александрова разказва повече за неизвестния вирус, за симптоматиката и има ли причина да се притесняваме.

"Става въпрос за внесени случаи в Европа, т.е. хора, които са се заразили в други страни - в Бразилия и Куба най-вече. “Оропуче” е тропическо заболяване с екзотично име. Открит е в село с това име още през 1955 г. Въпреки че досега е имало повече от 30 огнища и повече от половин милиард случая, се оказва, че заболяването все още не е толкова познато", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Как се предава вирусът?

Вирусологът споделя, че вирусът се предава от вектори, насекоми - вид мушици, които се срещат в Америка, не у нас.

“Заболяването е разпространено в Южна Америка, основно в близост до гористи райони. Наричат го вирус на ленивеца. По-различното е, че доста интензивно се развива това огнище. Вирусът показа, че може да се предава и в градски условия. Протича доброкачествено, въпреки че в 15% от случаите има данни и за кървене, възпаление на главния мозък", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Може ли човек да се зарази от друг човек?

Засега се успокояваме от данните, че вирусът не се предава от човек на човек. Засега няма и данни комарите тук да пренасят “Оропуче”

“Иначе няма ваксина или специфично лекарство. Това са едни много малки мушици и могат да минат през мрежите за комари, не всички репеленти им действат. Много рядко се стига до фатален край. Основният въпрос е кое доведе до неговата активност. От една страна това са климатичните промени, обезлесяването", заяви проф. Александрова.

По думите ѝ населението в ендемичните райони трябва да бъде добре запознато и да проследява разпространението на вируса.

Случаите на маймунска шарка се увеличават

"Маймунската шарка привлече сериозно вниманието на специалистите. Има два типа. Първият е този с по-висока смъртност. Вторият е с по-ниска. Прави впечатление силното засягане на децата. Ваксината срещу едра шарка защитавала и срещу маймунска шарка. Сега в отсъствието на едра шарка се разпространява маймунската шарка. Препоръките на СЗО са да бъдат ваксинирани хората в риск, хората, били в контакт с болни и хора, които пътуват в районите с огнища", каза още проф. Александрова.

Относно наближаващите есенни и зимни месеци, вирусологът напомни, че е добре рисковите групи хора да си поставят ваксина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Общество
ДАНС и прокуратурата да проверят полицейските протести
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
3
 
! Отговори
май преди 3 седмици
войната е украйна е към края и СЗО искат наново да убиват хора с измислени ваксини -най добре ше да е България да излезе от ЕС за да се спре здравният терор и геноцид над народа
34
1
 
6
 
! Отговори
АЙ СТИГА преди 3 седмици
Вирусите не са нещо ново за бозайниците по земята. А имунната система е вероятно най-сложният мехаинзъм в организмите ни. Статията няма стойност и вероятно единствената и цел е да поддържа "средата", в която винаго трябва да има нещо лошо, "страшно" и злокобно.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заглавието: Новият вирус "Оропуче" е непознат ... Подзаглавието: "Екзотичният вирус е познат от 1955 година". А... Аз не знан. Не мога просот. Няма да чета по-нататък.
32
0
 
5
 
! Отговори
Ово е пучи преди 3 седмици
вирус, за него че намериме лек.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
джаба хаитянина накрая ще го ръчкаме с пръчки докат му са пръсне туловището за всичките лъжи които избълва пртез последните години
30
1
 
11
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 седмици
Срещу СДС-Чумата също не се намери лек.От девет милиона българи останахме четири милиона .
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нема да низатворите пак и да ни отнемете свободата, тоя път ще висят виросулози и пландемици по стълбовете
28
0
 
5
 
! Отговори
Рада Дълбоката преди 3 седмици
Ние с Андрейката Ковачев яко Оропуче и Ородъжд.И Орошит,и после по улуците в Брюксел.
27
0
 
20
 
! Отговори
Генерал Корона Клоун преди 3 седмици
Идва Оропуче за всяко огладняло лекарско куче! Ще има маски, локдауни, ваксини, за първа линия кинти любими ! Къртени пейки, глоби, присъди и бой, за нашто съсловие мангизи безброй!
26
0
 
18
 
! Отговори
за псуване преди 3 седмици
Как да не псува човек? Големо плашенен на народа! Вируси разни винаги е имало...
25
6
 
5
 
! Отговори
Бг бедняк преди 3 седмици
To ние българите сме ленивци по рождение
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Непознат, ама ни промива мозъците.. Между другото, ако отслабне, няма да е толкова нелицеприятна. Ама лаком г..з....
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя иска пак да заработва грешни доларчета на гърба на наплашеното и вече много наивно население. От поне година ни готвят пак за някакви много страшни и нелечими вируси.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре де, доказани лъжи и манипулация с цел обогатяване не е ли престъпление??? Тази жена извършва това престъпление вече стотици пъти! Кой трябва да я накаже, каква е процедурата за повдигане на обвинение и вкарването и в сливенския?
21
0
 
20
 
! Отговори
Мисли Радост преди 3 седмици
Значи климатичните промени и ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО?! Но иначе това чудо на ленивица с огнища до ГОРИСТИ местности, ха ха, како Радост професор да се наричам майно льо!
20
0
 
23
 
! Отговори
ОроКуче преди 3 седмици
Стрина Радостина, става все по-тежка!
19
0
 
29
 
! Отговори
СЗО = Убийци преди 3 седмици
СЗО : Още не сме решили коя да е следващата плаНдемия. Опипваме почвата - маймунска нещо си, екзотично вирусче тук, екзотично вирусче там.Имаме хора, които неуморно подобряват вирусите в нашите лаборатории и като дойде момента ще разберете. Март 2025 вероятно. Услади ни се да ви тормозим, овчици.
18
0
 
26
 
! Отговори
СЗО ще ви "вакс преди 3 седмици
СЗО ще направят "ваксина", няма да се плашите. Те мислят за вас. За всички вас. Свтовната Зла Организация, НЕ ВИ ВЯРВАМЕ! Айде къш!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лелеее, пак ли ще ни затварят, пак ли ше ходим с маски като зомбита? Стига плашихте с тези вируси хората, а тази от снимката да се среши малко, сигурно не знае, че осевн вируси има и фризьори!
16
0
 
37
 
! Отговори
Нов вирус Опростаче преди 3 седмици
Новият вирус Опростаче върлува по нашите земи. Народът масово е изпростял и затъпял.