До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст

Възрастовото разслоение на пазара на труда е все по-отчетливо
21 авг 2024 07:30, Стела Стоянова
139
До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст
Снимка БГНЕС, архив

До 20 години всеки втори работещ ще е над 55-годишна възраст

Проблемите със задържане и развитие на способните работници и служители придобиват все по-критично значение за бизнеса. Под натиска на тежка демографска криза и бързозастаряващо население, работодателите са принудени постоянно да подобряват стратегиите си и мерките за създаване на приобщаваща работна среда, където всеки да се чувства ценен и уважаван и може да разгърне своя потенциал и способности.  Необходима е промяна на фокуса - от организацията към хората.

Това е изводът от проведени от Българска стопанска камара в партньорство с КНСБ анализи на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в пет икономически сектора - консервна промишленост, дървообработваща и мебелна промишленост, металургия, производство на пиво, търговията с петролни продукти. В проучването са включени пропорционален брой големи, средни и малки предприятия от избраните пет икономически сектора, пише "Сега".

За последните пет години броят на заетите в тези сектори е намалял средно с около 16%. Причините са свързани с намаляване на броя на предприятията в някои от секторите и кризата с пандемията от COVID-19. Най-значителен е спадът на работна сила в мебелната промишленост.

Устойчивата тенденция към застаряване на населението се потвърждава от резултатите от изследването - 2/3 от заетите са представители на по-възрастните поколения над  40 г. Ако темповете на застаряване на работната сила се запазят, в следващите 20 г. броят на работещите на възраст над 55 г. ще достигне 48% (почти всеки втори), се посочва в изследването.

Не само намаляващата и застаряваща работна ръка обаче са бариера за растежа на компаниите и на икономиката ни. Проучването показва, че всяко второ предприятие се сблъсква с проблеми в нагласите на работещите, свързани с ниска мотивация, нежелание за обучение и усъвършенстване, липса на ефективност, инициативност, креативност и отрицателна нагласа към промените.

Също така почти всяко второ предприятие страда от липсата на комуникативни умения в ръководния и изпълнителния персонал и от ниската устойчивост на напрежение и стрес в работата.

На този фон възрастовото разслоение в работната сила се откроява все по-отчетливо, посочват авторите на изследването.

На работното място се сблъскват четири поколения, които имат значителни различия в своите ценности, трудови нагласи и модели на поведение - поколение Z (18-26 г.), поколение Y (27-39 г.), поколение Х (40-54 г.) и поколение Т (55-65+ г.). А умението да се използват силните страни на всяко поколение в интерес на работата и да се трансформират различията в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е сериозно предизвикателство пред фирмените политики за управление на човешките ресурси.

Поколение Y или „Милениум“ (27-39 г.) е най-ухажваното на пазара на труда. При него се наблюдава и най-силно текучество. Хората от това поколение очакват „всичко сега“ и не се колебаят да променят местоработата си, ако възможностите за развитие, условията на труд и заплащането, не кореспондират с представите им. Почти всеки четвърти от заетите на възраст 27-39 г. е напуснал предприятието си в последните две години.

Втората по текучество (22%) е възрастова група са заетите на възраст 40-54 г. Поколението Х държат най-много на размера на възнаграждението и не са склонни на компромиси, ако намерят по-изгодни условия при друг работодател.

Предразсъдъците и стереотипите към възрастта са дълбоко вкоренени в общественото съзнание и ,разбира се, се проявяват и в работната среда. Изследователите наричат това явление ейджизъм (ageism), което означава неразбиране, пристрастие, негативно отношение към индивиди и групи въз основа на тяхната възраст. Проблемът е, че според резултатите от изследването, около 70% от анкетираните ръководители споделят (в една или друга степен) такива погрешни нагласи.

Анкетите показват, че преобладава мнението и сред четирите поколения, че младите учат по-добре от възрастните, имат повече хъс за работа и са по-креативни. Авторите на изследването обаче подчертават, че тези твърдения са спорни, защото не са подкрепени с обективни доказателства от науката и практиката.

В същото време преобладаващото мнение на по-възрастните работници и служители към по-младите им колеги е, че те са по-безотговорни, по-недисциплинирани и невнимателни, по-малко ангажирани към фирмата и искат повече, отколкото заслужават да получат.

От своя страна мнението на младите за по-възрастните работници е, че са по-неработоспособни, не разбират новите технологии, трудно приемат проблемите и преувеличават трудностите, с които се сблъскват.

Въпреки че 80% от изследваните лица считат, че най-успешен може да бъде екипът, съставен от няколко поколения, дистанцията във възрастта остава значим фактор за неразбирателството и проблемите в общуването на работното място. Най-трудно намират общ език и разбирателство помежду си поколенията на най-младите - Z и на най-възрастните - Т. Над 68% от заетите на възраст 18-26 г. споделят, че имат затруднения в общуването с хората над 55 г. и обратното – 60% от възрастовата група 55-65+ г. имат същите проблеми с най-младите.

От друга страна, междинните поколения Х (40-54 г.) и Y (27-39 г.) са затруднени в комуникациите и разбирателството както с най-младите, така и с най-възрастните си колеги.

Предразсъдъците и дискриминационното отношение към възрастта най-често се проявяват в критични ситуации. Например, 17% от представителите на по-възрастните поколения считат, че е справедливо „да се освободят млади хора, защото те по-лесно ще намерят нова работа“. Около 13% от поколение Z, 11% от поколение Y и 7% от поколение Х, считат, че е справедливо „да се освободят възрастни хора, защото те не са достатъчно пълноценни“. Въпреки че нормативната уредба изисква в такива случаи да се освобождават лица с ниска квалификация и незадоволителни резултати, 42% от поколение Z, 35% от Y, 27% от Х и 24% от Т застъпват становището, че е правилно „да се освободят хора, навършили пенсионна възраст, независимо дали са опитни и полезни за предприятието“.

Ръководителите на предприятията не са изключение от тези тенденции, което е притеснително за нивото на тяхната комуникативна и социална компетентност, емоционална интелигентност и умения да управляват екип от хора от различни възрастови групи, се посочва в изследването. 44% от анкетираните твърдят, че възникването на конфликти и изострени междуличностни противоречия в екипа или предприятието, се случват от време на време, а 13% - често или постоянно.

Преобладаващата част (72%) от най-младите и почти всеки втори (43%) от най-възрастното поколение, в една или друга степен са били обект на язвителни или привидно шеговити подхвърляния от колеги по отношение на тяхната възраст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Владимир Черконов преди 3 седмици
Не само,че ще са на 50,но пред тях ще имат поне още 20 годишен хоризонт за да намахкат за пенсия, която никога няма да вземат и видят.А тогава ще съм вече на 93 дай Боже и още ще си вземам по 3000лв пенсията,както си я взех поминал.седмица
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
фалит, я кажи къде да прочетем за избягалите непалци, че ми стана интересно хахаха
108
2
 
2
 
! Отговори
до До 106 преди 3 седмици
Това е следствие на вече дългогодишната политика на ниски лихви по кредитите в световен мащаб. Мога да ти го обясня пространствено, но нямам желание, ще отключа голямо недоволство сред
107
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Потресаващо високо самочувствие имат младите започващи работа и потресаващо голяма некадърност.
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има интересен факт. Назначават младежи без опит, знания и умения с по-висока заплата от по-възрастните им колеги, които имат знания, опит и умения. Назначават младежите защото няма желаещи да работят при тези условия, най-вече мизерното заплащане
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
" 2/3 от заетите са представители на по-възрастните поколения над 40 г. " --- Е, то няма как да са по-малко. Учи до 19/23 години, после има 21/17 години да работи преди 40 и още 25 години до 65 години. Към това като прибавим спадналата с много раждаемост от 1990 година, т.е. това са тези на възраст до 34 години и 2/3 изглежда даже малко.
104
1
 
0
 
! Отговори
До 106 преди 3 седмици
90% от колегите ми са над 50 годишни. Почват млади и след месец бягат. Добре платени сме. Ами трудно им е и ги мързи да се научат. На тоя свят, освен IT специалисти, има нужда и от специалисти в производството.
103
8
 
0
 
! Отговори
до 102 преди 3 седмици
В интерес на истината си прав. Около мен всеки с повече от 2-3 деца е млад проспериращ специалист. Дали ще е ИТ или друго- няма значение. Но масово най-много деца имат кадърните успели млади хора. Ромите не ги броим за нищо- те са пътници, ром пенсионер няма. А и повечето мият улиците в Белгия. Постепенно слугинската класа загива и изчезва. Винаги ще я има де- то без слуги няма как, но намалява стремглаво. Огромен прираст се вижда сред младите преуспели хора. Те са бъдещето, прав си! Ние :)
102
0
 
6
 
! Отговори
Опитно жиг*ло преди 3 седмици
Най-ме е яд че с тези машинарии и моята професия ще изчезне.
101
0
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 3 седмици
"Бизнеси" на кредит не ни трябват. Да фалират. Останалите без работа хора бързо ще намерят друга работа. Все пак днес има недостиг на кадри, а не на бизнеси.
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименСкоро AI ще ти вземе хляба и на тебе бе тарикат...А животът е кратък и на Господ програмисти не му трябват!
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бай Иван Като им забранят грантовете ин нпо тата, няма да има и молове, ама отде акъл.
98
1
 
0
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
До решението е едно, я разкажи как точно ще решиш проблема с липсващите служители като вдигнеш лихвите? Ще убиеш и малкото бизнеси, хората ще бъдат уволнени..... дай твоята гледна точка, че е доста интересно решението ти :)
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То в Япония вече е така. Пенсионират се на 70-72, но живеят до 105.
96
4
 
5
 
! Отговори
решението е едно: преди 3 седмици
Вдигане на лихвите по кредитите.
95
8
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 седмици
Трябва да спрем пенсиите на кърлежите - родителите на предателите емигранти , който е възпитал предател да яде дървото
94
0
 
3
 
! Отговори
фалит преди 3 седмици
Кажете го направо-няма да има работна ръка.Няма да има постъпления в пенсионната система,а хазната ще е празна защото няма да има и кой да плаща данъци.Да,това ви очаква.Днес чета,че и работниците които ги наеха от Непал,Казахстан по Черноморието избягаха.Няма ги.Никой не желае да работи тук.
93
0
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 3 седмици
Да, но хората като няма да имат доход, няма и да строят къщи и да купуват коли. Ще има все повече работа за ИИ-съдиите по разводите, следствие от оставането без доход. Да видим.
92
1
 
6
 
! Отговори
до 95-ти ИИ не може преди 3 седмици
да замени всички. Иронично, най-добре се справя със замяната на неговите създатели - ИТ сектора. Даже вече съм виждал няколко срещи на разработчици, които обсъждат този проблем, че ИИ заменя джуниър кодърите без проблем, но по този начин след няколко години ще има криза за синиър дивелъпъри. В Южна Корея повечето семейни скандали са уредени под формата на юридически спорове със съдия ИИ. Но ИИ не прокарва ВиК, не строи къщи, дори производството на автомобилите не е 100% автоматизирано. Рано е.
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами че то май и сега е така. Всеки втори е някакъв прошарен/плешив сбръчкосан провиснал чичка или направо дядка