Депутати против антикризисните мерки

Допускат, че правителството изпробва обществото и после ще решава
17 мар 2010 14:48,
90
Депутати против антикризисните мерки
Снимка: БГНЕС

Депутатите от различни парламентарни групи се обявиха против голяма част от антикризисните мерки, които изтекоха в публичното пространство, и ги определиха като драстични и неполезни.

Според Драгомир Стойнев от Коалиция за България тези мерки няма да стимулират икономическата активност, а точно обратното – ще обрекат хиляди на глад и мизерия.

По думите му, правителството е решило да наруши социалния мир и да има протести подобно на тези в Гърция.

„Финансовият министър Симеон Дянков е неспособен да събере приходите в държавата и отстраняването му е най-добрата антикризисна мярка“, коментира левият депутат Антон Кутев.

Като „драстични“ определи антикризисните мерки съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

Според него някои от предложенията са изпълними, но други са толкова тежки, че дори и в най-трудните години на кризата през 1991 г. и 1997 г. не се е прибягвало до подобни мерки.  

„Не съм убеден, че това са мерки на финансовия министър“, коментира Костов, който изрази мнение, че обявените мерки са идеи на експерти и припомни, че никой политически не е застанал зад тях.

Според Костов ограничаването на някои от привилегиите на държавните служители е допустимо, за определен срок – докато отмине кризата.

Още по темата

Той заяви, че е против "евтините прийоми" финансовият министър да бъде "изведен пред скобите на правителството" и да не се вижда в антикризисните мерки волята на цялото правителство.

По думите му това е самоубийствена политика в условията на криза и не трябва да се позволява от управляващите и от партиите, подкрепящи правителството.

Попитан дали с предложенията се тества общественото мнение, Костов коментира, че това е позната стратегия и няма нищо непочтено.  

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов упрекна управляващите, че основният политически метод, който използват, е този на пробата и грешката.

Според него сега ГЕРБ чака да чуе общественото мнение и в зависимост от реакциите на синдикати, работодатели, обикновени хора, правителството ще състави списък с мерки, който да предложи за одобрение.

„Аз съм убеден, ако мога така да се изразя, че това е „голямата секира” с надеждата следващите мерки да бъдат „преглътнати” по-лесно под формата може би на по-малка секира”, смята съпартиецът му Хасан Адемов.

Според Алиосман Имамов тези мерки продължават генералната политика на ГЕРБ да се прехвърля тежестта на кризата върху по-слабите социални групи.

Той се обяви категорично против облагането на по-високите пенсии с данък и заяви, че чиновниците ще имат пълно основание да искат компенсации, при положение, че доходите им бъдат значително редуцирани.

Според Имамов тези мерки ще удължат кризата, тъй като ще окажат сериозен натиск върху потреблението.

„В криза не трябва да бъдат налагани нови данъци, по-голяма тежест може да е контрапродуктивна“, бе коментарът на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров.

По думите му единственото решение е предложението на СДС за свикване на антикризисен щаб, който да реши кои разходи могат да бъдат спрени или отложени - например покупки за армията или да бъде съкратена ненужна администрация.

Мартин Димитров подчерта, че хората могат да загубят доверие в правителството, ако бъдат натоварени повече в условията на криза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
държавен служител преди 14 години
Господа управляващи вижте първо заплатите на държавните служители в Агенцията по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, където сме със основна заплата от 400-450лв. и тогоава говорете за облагане.Смятате ли че ще оправите икономиката когато намалявате приходите на хората ,а им увеличавате разходите.Това го разправяйте на някое дете, но да не е по-голямо от 2-3 клас, защото и то няма да ви повярва!!!
83
0
 
2
 
! Отговори
пази Боже преди 14 години
Ако под държавата разбираш пожарникарчето, че той кога си е държал на думата? Освен някой да му е виновен, друго няма. Защо не построи завод за *** ? Защото първо той трябва да отиде в него, дано само да е предвиден завода и за голям ***.
82
0
 
4
 
! Отговори
до държавен служител преди 14 години
Това е самата истина!
81
0
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Предлагам, да се свика Велико Народно Събрание с една единствена цел-промяна герба на Република България.Този ,с лъвовете , е безвъзвратно остарял и напомня за времето, когатно са ни уважавали на всякъде.Сега спешно трябва да приемем за герб БЛЕЕЩА ОВЦА.Блеем след всеки, който ни залъже и ни обещае светло бъдеще, докато ни стриже, дои и накрая ни води с благи приказки към кланницата.Само за едно се чудя-да има ли звънец уфсъ-та, или да е без звънец?
80
0
 
8
 
! Отговори
държавен служител преди 14 години
Обвинявам ви господин Дянков, че настроихте толкова много хора срещу мизерната ми заплата от 450 лв., с която сега едва покривам редовно битовите сметки и вноските по заемите, които със сигурност нямаше да изтегля, ако имах доходите на магистратите, с които ме поставихте под един знаменател. Държавен служител съм в общинска администрация. Отговарям за образованието, а заплатата ми е на път да се изравни с тази на непедагогическия персонал в училищата. Нямам идея как ще се справя след като я намалите. Питам ви, отсега нататък само задължения ли ще имам да нямам право на друг трудов договор, да нямам право на ефективна стачка, всяка година да декларирам моите скромни 68 м2 апартамент, липсата на фирма и конфликт на интереси.Не мисля, че имам персонална вина за недостига на средства за здравеопазване, за да ме лишавате от права, които имам по закон. За ваше сведение през последните 5 години съм ползвала услугите на здравната каса само веднъж при посещение при стоматолог. Разбира се платих 50 лв. (не слагам в сметката потребителската такса и цената на снимката на зъба). Питам ви господин министър, план Ран Ът ли изпълнявате? Само не ме баламосвайте, че правите всичко за моето и на всички българи добруване. Вие отдавна сте скъсали нишката, която ви свързва с България.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
IZVINYAVAITE TO DARJAVA OTDAVNA NYAMA!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
BEDNI MI NARODE DOKOGA SHTE TURPISH DA TE MA4KAT?NIAMAME LI DOSTOINSTVO I 4EST?STIGA GAVRAS HORATA,STIGA GENOCID!DAITE DA SE VZEMEM V RACE I DA IZMETEM RAZNI SERGEI4OVCI ,CECKI,POJARNIKARI I NEDORAZUMENIA KATO DYANKOV KOITO SASIPVAT DARJAVATA!
77
6
 
1
 
! Отговори
лазар преди 14 години
Абе *** , кой ще доведе до просяшката тояга , тези 150 000 държавни служители със заплати от по 1000- 2000 лв. , що не помислете за другите хорица които 280 000 и също работят в държавните институции и им вършат черната работа , но не се водят държавни служители и се осигуряват сами , а вземат по 300-600 лв.
76
1
 
8
 
! Отговори
ji преди 14 години
Ако се избият всички ***,знаеш колко пари ще влязат в бюджета.Помисли над това Дянков.
75
2
 
7
 
! Отговори
Urko преди 14 години
Стига сте ревали, не искахте тато сега не искате и да плащате
74
0
 
15
 
! Отговори
ни преди 14 години
ТАКА ОТ КРИЗА НЕсе излиза.Това е пълно безумие.ДА ВДИГАШ ДАНъЦИ ДА СВАЛЯШ ДОХОДИ ТО ТРЯБВА ДА СИ НАЙ ГОЛЕМИЯ безумец .НИЕ НЯМАМЕ ИКОНОМИКА.
73
0
 
14
 
! Отговори
На дали преди 14 години
Абе свалетего това първеню Дянков де.Стига вече,направи целия народ луд!Ай да си ходи там откъдето е дошъл!Аз лично по-вече кракът ми няма да стъпи на избори!!! НИ ЗА ГЕРБАДЖИИ НИ ЗА КОГОТО И ДА Е!
72
1
 
10
 
! Отговори
аз ги измислих преди 14 години
Не съм убеден, че това са мерки на финансовия министър, коментира Костов, "аз ги измислих!"
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма управия нашата държава...след тези антикризисни мерки, както казаха и снощи до няколко години българския народ ще намалее с близо 2 млн,а според мен до няколко години напълно всеки ще изчезне мало и голямо-в ЧУЖБИНА!!!и гербажиите да си управляват тогава турците и *** тука...да живее 4-тото българско царство...
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Та схемата е следната. Изсмукване на финансови ресурси от държавата и чрез инструмента "Валутен резерв" тези пари се депозират в чужди банки. Там те носят минимална лихва но работят основно за чужди финансови интереси. Дянков е поставено лице на тези кръгове. Тези същите са в основата и на сегашната криза. Бойко не го иска този но БикБрагър не му дава да го махне. Не че не се опита човака, опита се но ... Бойко ако не се отървеш от тоя *** народа ще се отърве от теб, поскоро от очакваното.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И доколкото си спомням за това гласувахме миналото лято. А то какво стана, оправдание след оправдание ...
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А кой го забранява, а ...
67
1
 
7
 
! Отговори
ввв преди 14 години
че ние с тези мерки за една година ще сме водеща държава в европа-кой ще го позволи това
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А, и още нещо се сетих. 14. Половината от валутния резерв се изтегля и се започва спешно стройтелство на инфраструктурата и то от БГ фирми с БГ работници. Запада ще изреве на умряло разбира се, нали сега тези пари са в техните банки и работят за тях. Трябва да се създаде изцяло българска банка за движението на тези пари.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само на тези корумпирани съдии ще увеличават заплатите и на какво основание,че вкараха някоя крадлива мутра в затвора ли.Те заслужават да имат делегирани бюджети-т.е.според работата която са свършили.Ако е така те няма да получат никакви пар,защото нищо не вършат.А всички депутати от БСП и ДПС трябжа да млъкнат жеднъж за винаги,защото ако не бяха такива крадливи ***,нямаше да се налагат тези антикризисни мерки.