Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ

Едва 28,4% от хората са решили твърдо да гласуват
15 авг 2024 18:25, Красимир Ангелов
142
Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Едва 28,4% от имащите право на глас ще гласуват със сигурност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. по поръчка на БНТ сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 
От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват социолозите.

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС, отчитат от „Галъп“.

От там допълват, че социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

БСП пък биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Според прогнозите на социолозите обаче ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков, отчитат от „Галъп“.
 
Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от Избори 2024
Пеевски е крачка пред Доган, ще излязат ли тайните на ДПС?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Реалността преди 3 седмици
Идват с с по един куфар в София след мандат два стават мулти милионери с цел към милярда как става това с една заплата от 5к ? ... спестявали от банички и ДДС... и мили чичковци банкери им дали милиони народна пара като кредит срещу "честна пионерска" дума...
112
1
 
2
 
! Отговори
Ала бала преди 3 седмици
Най-лесно се краде по време на служебните правителства, особенно сега като никой не стои зад тях с името си или партията . Никой не носи отговорност, нулева разкриваемост , яко комисионни от канали и "нотариуси" и пепите и пудели. Служебен зам. министър да си за два месеца си оправяш и внуците на внуците... Само едно разрешително за строежче на жилищна сграда в София е 100 хиляди евро, заменки, концесии, кредити с гарант министър -куче влачи рейс. Всеки бивш с ВЕЦ,ТЕЦ или хотели баце...
111
1
 
1
 
! Отговори
Психолог преди 3 седмици
"Стресни се племе закъсняло!Живейш ли, мреш ли,ти не знайш! - казва класикът на българската литература дядо Вазов през 1883 г.С особена актуалност този призив важи и в днешни дни! Но......всеки се е затворил в собствената си крепост и нищо не е в състояние да го накара да излезе от нея! Ето, само последните разкрития биха били достатъчни да се организира митиг, шествие или каквото и да е, но........няма кой! Пълна апатия и безнадежност! Затова мафията ще бъде вечна!
110
0
 
1
 
! Отговори
гарга преди 3 седмици
Да се намалява бройката на народните представители с процента гласували "не подкрепям никой". Така със сигурност ще се увеличи интереса към гласуване на изборите....
109
1
 
5
 
! Отговори
Вечни избори-кешец преди 3 седмици
Да се гласува закон , ако в два поредни парламента няма редовно правителсство , да нямат право да ссе кандидатират депутатите от тези два парламента. Само дето няма кой да го гласува това. В момента едни и същи на 85% , а изборите са вече бизнес. Най-сладко ссе усвояват партийни субсидии на избори. Даваш 2 милиона за реклама на фирма на баджанака от ти дава фактура плаща 10% данък , печата плакати за 10 хиляди лева другото отива за вили и апартаменти . Сладък бизнес си спретнаха...
108
0
 
1
 
! Отговори
тоти преди 3 седмици
Аа пак ли ви намериха работа ,нали сте сезоно от избори до избори и кой най добре плаща всеки на първо място го праща!!! Но тая свърши ,видя се какви ги вършат и ГЕРБ и ДПС и кой дърпа конците ,кой краде и фалира банките ...познати в сянка добре охранени и маскирани пращат някой за да му свърши мрътната работа и дим да го няма ,а народа *** МУХИТЕ !!Сега пак им дайте по 100 или вече ще иска по 500лв от тези крадените иначе ...няма да пусне гласче ха ха..ще паднат и под 20% будалите де ще гласув
107
2
 
3
 
! Отговори
Мижав интерес преди 3 седмици
Това ще е последния интерес на аван..таджиите към дс-агент Буда на предстоящите избори, защото по-следващите избори ще се проведат след края на Украинската война, когато партията ГЕРБ ще бъде разтурена, а Буда ще търка наровете в Централния дранголник ...
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отново лъжете!
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България смяната на властта вече не може да се осъществи с избори. Това е много опасна ситуация.
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ьяа За ГЕРБ не гласуват вече дори ГЕРБаджии. ) Дори те знаят какво става в партията им, но будали под път и над път. Може пък някои да се излъже да пусне за тях и затриването на България.
103
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
само най големите гупаци са петимни да гласуват, за това и тия партии са все начело :)_
102
2
 
5
 
! Отговори
ьяа преди 3 седмици
от мен ГЕРБ ще има 10 гласа и то на хора, които никога не са гласували за тях... очакваме приятна изненада и квичащ Киро след октомври... докато тези не бъдат изгонени с камъни, бял ден няма да видим...
101
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ ПОВЕЧЕ ОТ 17% НЯМА ДА ИМА
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Данните за ПП-ДБ са пълна глупост.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ не води на Никого вече!-:)
98
0
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Кво ДъПъСъ?Още не се знае кое от двете!Само измами от "Калъп"!!!
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е колко да е мижав ако е 10 % е мижав но то е целииии 28% и то завишени от купения вот
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мижав бил интереса, малко щели да гласуват. Те мършоядите и без гласове могат да си крадат, даже ако изобщо отменим изборите най - лесно ще им бъде. Така са се окопали до хранилката, че само с огън и меч межем да ги изгоним. Един хубав ден на народа ептен ще ни писне, ще заковем вратите на парламента докато беснеят вътре и ще го запалим.
95
3
 
3
 
! Отговори
BlackMetal преди 3 седмици
Всяка година по 5 пъти избори. И какъв е смисълът, след като традиционно българан европееца си избира Слънцето от Банкя, Божественият Менискус, Умното...Бойко Борисов и ГЕРБКП, след което никоя от останалите партии не иска да работи с тях, няма правителство и пак избори? На идните избори, да не забравите пак да гласувате за Умното.
94
1
 
1
 
! Отговори
морски преди 3 седмици
Е,колко пъти бе *** недни ,народа посочва победителя ,а интереса е мършав ,обаче кратуните пак и пак и пак избори ,харчене на народна пара ,просто за нищооо и докога бе гадове мръсни , колко магистрали мчожеше да се направят от същите тези напразно похарчени пари ,да не говорим за детски градини ,болници и т.н.