Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията

Мнозинство се съставя с преговори, не с декларация, заяви той
Обновена: 15 юли 2024 19:09 | 15 юли 2024 19:07, Анисия Иванова
148
Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията
Снимка: БГНЕС

Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Така Цонев коментира поисканото от ПП-ДБ повече време за приемането на декларация и закони за борба с корупцията преди връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Президентът Румен Радев напомни на ПП-ДБ, че процедурата по Конституция изисква връчването на втория мандат и че той няма да наруши законите.

„Член на 99 от Конституцията предвижда съставянето за избор на правителство. Те отидоха да му съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза на президента, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са? Хората като чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за пачки, пудели, контрабанди“, заяви Цонев.

Още по темата

Той коментира и предложението за декларация, с която народните представители се задължават да приемат определени закони. „Нали си представяте това какво издевателства е с Конституцията. Предварителен ангажимент за закон. Имам 30-годишен опит в законодателната процедура. Да кажеш, че ще приемеш един закон, когато понякога твоето да или не зависи само от една запетая…Принципна позиция сме имали всички в парламента. Когато се внесат определени законопроекти, те не стават за нищо или има толкова брак, че е по-добре да не се приемат. Затова искам да кажа, че предварително съгласие за приемане на един закон категорично противоречи на реда, описан в Конституцията. В нея е казано, че закони се приемат на първо и на второ четене“, подчерта Цонев.

Според него самият начин да предложиш с декларация НС да се задължи да приеме 5-6 закона, изисква минимум поне 3 месеца денонощна работа и след това ще преминеш към процедурата по член 99, която до този момент ще стои на трупчета. „Президентът им даде ясно да разберат, че има конституционно процедура и се движиш по нея“, заяви Цонев. Той смята, че никой няма да подкрепи подобно законодателно безумие. То е следствие от политическата немощ на ПП-ДБ.

„Тези хора са пратени в парламента и трябва да имат елементарна политическа и законодателна култура. Всичко това липсва. Мнозинство се съставя с преговори, разговори, с търсене на приоритети и съгласие. А сега тук декларация“, обясни Цонев и добави: Не става с погазване на Конституцията и то толкова грубо. Това са хора, които не разбраха, че демокрацията се крепи върху правила и процедури. Не можеш да ги загърбваш. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Озлобен е защото го използваха 25 години и може да го наритат сега. Те са кръгла нула без него.
133
0
 
0
 
! Отговори
другарю, преди 1 месец
ти си до тук-набивай байра за село,смело-КОЙ БЕШЕ ТИ
132
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
еничарите вън от нс не се показвайте защото сте отвратителни
131
1
 
5
 
! Отговори
Отрепката преди 1 месец
Защитава конституцията. Бо к. лук, ти изобщо някога прочел ли си Конституцията или знаеш само да си броиш парите? Конституцията забранява такива от реп ки да имат партия! Как ми се иска да те наритам
130
1
 
4
 
! Отговори
Ясно е преди 1 месец
Идеята на -ппдб е ясна да се даде време на пеевски да овладее дпсЗа да могат да оформят клалиция с герб и дпс пеевскиИ да не се стигне до нови избори
129
5
 
3
 
! Отговори
Данчо Еврака преди 1 месец
Преди месец изпадна в истерия на трибуната на НС. Как България трябвала да приеме веднага еврото. Щом ДПС иска еврозона, България категорично трябва да запази лев и КЕШ. Което потвърждава, че интерес от Унищожаването на Лев имат политици, падане бариери за теглене заеми. Банкери, намаляване резерви на банки за посрещане на финансови кризи. Обръчи от фирми на властта, печелещи от превалутиране. Всички Антибългарски партии се обединяват, срещу Българският Народ и Лев.
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам пак видни трафиканти в дома на дон Дамаджан и часовници за 60 000 евро за секретар на МВР , пачките на Буци избледняха пред пачките и пуделите на Дамаджан....
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да питам къде са пачките и пуделите на дон Дамаджан....
126
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждате ли там в дъното нещо вонящо, мизерно- да, да ...това е БРИКС- комунистически Китай с 819 милиардери комунисти, на 83 място по индекс на човешко развитие, Индия- 271 м/ри- но по индекс на Човешко развитие на 131място, толкова милиардери имат и във Великобритания, но там са на 13 място по индекс на човешко развити..Брикс вони на мизерия и мръсотия- на там ни подритват нашите олигарси- те милионери/милиардери- ние в калта- е няма да стане!
125
3
 
2
 
! Отговори
Kuncho преди 1 месец
Интересно какво стана със целия този шум относно пачки и пудели по време на изборите!? Никой вече не дава и формация за някакво развитие, за реални доказателства и доказани връзки! То е ясно, че нищо няма да излезе защото е един изборен компромат , а не реална работа на правоохранителните органи
124
6
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Разбираемо е защо Резидента на Държавата предприема този ход, няма как. Ами представителката на московия в София, тьотка Ви элеонора мутрафанова, тя кани част от българските политици в своята амбасада и им казва какво да говорят, какво вършат. Какво унижение и падение за българската Държава и бъдещето на страната.
123
0
 
3
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Когатто те подгони страха, тъсиш врага близо до себе си и сънуваш кошмари,които ти запират дъха и помислите за затвора ти вгорчават живота ,а това си е страшничко ха ха !!
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данчо Ментата е една фурнаджийска лопата.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Третия мандат на Цонев и Пеевски.
120
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ са една голяма СМЕД!!-:( Много Нагли станаха! При следващи избори,след ГЕРБ и ДПС,те са следващите които Си тръгват За винаги от властта!!-:)
119
0
 
1
 
! Отговори
спилий преди 1 месец
фактите вече фактите говорят, че твърдо трябва да се допуска и голямо мероприятие, премиерата разцепление в дпс :) ...
118
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Това СеДеСpалско недоразумение,което отиде да мимикрира в ДПС,се загрижило за конституцията.Типично за всички пребоядисани другари,наметнали разноцветни демократични пелерини.
117
0
 
1
 
! Отговори
ШЕФА НА МВФ ЗА БГ преди 1 месец
Г-Н ДОФИН, КАТО Е РАЗГОВАРЯЛ С Й. ЦОНЕВ, ДАЛИ Е ЗНАЕЛ КАКЪВ му Е ПРЯКОРА ?
116
3
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Тази глупост за "Отсрочка" може да я измислят само простаци като Киро и Денков! Даже Кокорчо не е бил с тях!
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Данчо Ц. до голяма степен сам си е вадил хляба и не мога да се съглася че бил захапал нечия ръка още по малко пък тя да го храни. Точно обратното е. Те го използваха без него нямат много капацитети които свободно да могат да изразяват мнение.